2024-12-12
今日喺西環高街見到一間好有歐洲小屋特色嘅西餐廳,佈置充滿聖誕氣氛,客戶多數係外籍人士,夥計亦都係講英文嘅,見到餐牌有好多食物可以選擇,例如意粉、pizza、啤酒等等,所以就入去食晚餐。兩個人的晚餐,首先揀左一份「小食拼盤」,拼盤包含:炸魷魚圈、蕃茄仔、青瓜、橄欖、炸薯餅… 好大碟、好豐富、好抵食。接着,揀咗一個薄餅「God Father pizza」,呢個名堂好特別,餐廳提供嘅係意大利手作薄餅,薄餅皮內裏煙靭,而外皮香脆,麵粉嘅味道充滿歐洲風味,並不是港式麵包嘅味道。一個薄薄餅好大份,兩個人食真係超級飽肚。食薄餅一定要配一份意粉,仲要有濃郁嘅醬汁,因此,我哋揀咗「煙肉忌廉蛋黃醬意粉」,蛋黃醬類似忌廉汁,非常香滑,從大有濃郁嘅香草味,同埋芝士味,非常惹味,而且用料十足,大大碟,好抵食。