2021-07-15 4681 views
灣仔菲林明道一間酒店樓下有間好有歐陸色彩嘅西餐廳,成日經過都見到唔少外國人係呢度食下嘢聚下,幾啱見客或者聚會,今日就趁lunch time嚟試下,呢度lunch set有前菜同主菜,咖啡茶雪糕就要額外加錢。比較特別嘅係呢度嘅餐牌可以揀daily pasta甚至catch of the day,感覺菜式比較時令啲,可以試到限定嘅pasta或者當日最新鮮嘅魚類。我自己就幾鍾意呢度嘅環境,比較放鬆,而且啲碟好colourful,有種地中海嘅渡假感覺餐前麵包附送嘅麵包有驚喜😋係個燒爐度grill到麵包脆卜卜有坑紋,食落有陣好香嘅煙燻味,搽少少salted butter就啱晒,不過另外嘅醃鯷魚超級鹹,不太建議🤣Daily Soup餐湯係蘑菇湯,大大碗,面頭有啲脆麵包粒同橄欖油,蘑菇味香濃,只係質地比較滑身,我自己偏好打到杰身仲食到磨菇粒個種。Daily PastaDaily pasta用咗呢度手造嘅意粉,比較粗身,食落有麵粉香而且好煙靭,配料有唔少海鮮,仲用咗少少蕃茄一齊煮吊味,海鮮幾新鮮,不過醬汁偏鹹😅Catch of the Day呢個最好食,雖然已經唔記得係咩魚,不過質素非常好,好新鮮,魚

餐前麵包

Daily Soup

Daily Pasta

Catch of the Day
呢個最好食,雖然已經唔記得係咩魚,不過質素非常好,好新鮮,魚肉極度嫩滑又唔腥,配上嘅蕃茄醬汁都係偏鹹😅建議撇走啲醬汁先食。

Linguine Alle Vongole (clam, parsley, chilli)
扁意粉可以揀硬啲或者軟啲,我哋揀咗硬啲,質感比起al dente更硬,不過都可以接受。蜆有約6隻幾新鮮,醬汁帶香草香味不過都係一貫地鹹😅

人均消費:$260
推介指數(10分為滿分):7分

2021-07-13
$260 (Lunch)