2017-03-22
自從去完大坂,男朋友就對日本上癮,每個星期都睇機票話想再去,尤其是掛住當地的拉麵。我地最鍾意日本鬧市小卷的隱世拉麵小店,睇住店主即叫整正,特別有風味。為了止止日本癮,同男朋友最近成日食拉麵今次輪到這間人氣小店店面少少但人氣絕不少,我地比較晏先去食午餐,店內都差不多坐滿人無論是門面、一字排開的座位,還是店內的香味、音樂、餐牌都充滿日本風情,令人可以有一個小時感覺離開了香港店內註明湯底是100%豚骨熬製,無味精無奶製品,原汁原味,令人十分期待有兩款口味的拉麵及兩款小食,我們當然叫了各一,可以試曬所有菜色小店的好處是可以睇到食物的製作,安全又期待看到男友招牌豚骨湯麵中奶白色的湯底就覺得十分吸引,更加期待我自己果份Peachy.foodie rating: **** (4/5)我的期間限定口味拉麵都來了!同樣有又濃郁的湯底,這一份顏色更加深色一點點,加上蝦仔,味道更加濃一點週一點,所以配菜有大量粟米,中和一下拉麵用上幼身麵,吸湯底吸得很快,所以很入味,但如果食得慢啲都會吸晒啲湯軟硬度是預設的中等,有特別要求可以落單時提出最欣賞它的日式叉燒,肉質嫩滑,簿切而煮至好腍好入味,十分出色,很想enco
為了止止日本癮,同男朋友最近成日食拉麵今次輪到這間人氣小店 店面少少但人氣絕不少,我地比較晏先去食午餐,店內都差不多坐滿人
無論是門面、一字排開的座位,還是店內的香味、音樂、餐牌都充滿日本風情,令人可以有一個小時感覺離開了香港 店內註明湯底是100%豚骨熬製,無味精無奶製品,原汁原味,令人十分期待 有兩款口味的拉麵及兩款小食,我們當然叫了各一,可以試曬所有菜色 小店的好處是可以睇到食物的製作,安全又期待
軟硬度是預設的中等,有特別要求可以落單時提出
最欣賞它的日式叉燒,肉質嫩滑,簿切而煮至好腍好入味,十分出色,很想encore!
叫的是套餐所以比單叫多左隻溏心蛋 除了一般拉麵店的配料,我仲留意到這裡特別介紹「芝麻三步曲」
現磨芝麻碎加入拉麵的確好夾!令整體更加香濃香口!於是我加了又加⋯⋯加左好多次,哈哈。是另一個令我愛上這拉麵的原因
真係充滿一梳梳的龍蝦魚,絕對不hea
跟套餐有4隻,散叫就會有6隻
皮簿多汁,餡料是豬肉配上韮菜,清新香脆