2023-05-06 118 views
再次尋找🇮🇳印度菜,來到上環印度皇 。餐廳提供傳統印度及尼泊爾菜式,有中文餐牌亦有📷圖片,選擇困難則可以參考午市套餐及多人套餐。菜式除咗咖哩和辛辣之外,呢度重有烤三文魚、馬友等等不同選擇,所以見場內都有幾枱本地食客。餐廳經理除咗英文,亦會說少少中文,唔駛擔心會溝通唔到🔅南瓜湯點餐後附上南瓜湯,味道濃郁,加入胡椒等辛辣香料,飲咗一半已經開始出汗🔅Lamb Shank Masala 瑪沙拉羊膝 $218Masala 係將不同香草調味混成,據說每家每戶的製法都有所不同,呢度就帶少少蕃茄的酸甜。羊膝煮得較焾,只帶微微的羊羶味道。中途店員遞上兩次飲管,教我地吸吮羊骨髓精華,骨髓的羊羶味更濃郁明顯🔅Grilled Pink Salmon 烤三文魚 $188用鐵板滋滋滋的上枱,三文魚面層烤得香脆,三文魚肉結實味鮮🔅Paratha 千層餅 $36圓圓的千層餅,酥軟唔會好油膩,帶少少甜味,好適合點 Masala 醬汁🔅Pulao rice 印度皇飯印度香米較為纖長,煮得乾爽,有淡淡的香味,而且帶點甜度,令愛吃甜的我都食咗唔少飯

🔅南瓜湯

🔅Lamb Shank Masala 瑪沙拉羊膝 $218

用鐵板滋滋滋的上枱,三文魚面層烤得香脆,三文魚肉結實味鮮

🔅Paratha 千層餅 $36

🔅Pulao rice 印度皇飯