2024-06-06
今日突然好想食印度菜,梗係去重慶大廈食正宗印度嘢啦,放工去門口有好多印度人招待你,佢哋非常熱情和友善,熱烈咁推介自己嘅餐廳,我哋最後揀咗 Moti Palace Indian Restaurant,因為都好多明星去食過,就去試下啦,餐廳裝修好有印度餐廳嘅感覺,光線暗暗的好有情調,有卡位,我哋去嗰陣時都好多 香港人嚟食Vegetable Samosa去食正宗印度嘢梗係要叫samosa啦, samosa大大粒,炸得外脆內軟,裏面餡料好多,有薯仔,青豆等,還有他們獨特嘅印度香料,仲要係即叫即炸,熱辣辣,正 😆Dahi Poori以前有印度朋友教過我用脆米球飲湯,今次發現有新品喎,佢哋將乳酪讓咗入脆米球入面, 乳酪酸酸微微,再加脆米球脆卜卜,裏面仲有薯仔,口感好豐富,但係呢個要盡快食,因為乳酪會把脆米球溶掉,我哋唔知就係咁溶咗2個,哈哈 😄Seekh Kebab 這款係羊肉卷,係用鐵板上,羊肉卷下面墊了一些洋蔥,羊肉卷鬆軟和乾身,同埋佢哋應該配搭咗佢哋印度獨特嘅香料,食落去聞唔到羊嘅騷味,可以配埋薄荷醬一齊吃有另一番風味 😗Lamb Masala之後就係咖哩羊,這款咖哩唔係太辣,好適合小辣嘅人
Vegetable Samosa
Dahi Poori
Seekh Kebab
Lamb Masala
之後就係咖哩羊,這款咖哩唔係太辣,好適合小辣嘅人士吃,羊肉全部都係羊腩,件件都好冧,配埋印度薄餅一齊食,好正 😏
Alu Parantha & Roti Chennai
兩款都係印度薄餅,首先薯仔薄餅煎得好香, 咬落去嘅口感有少少煙韌,真係有薯仔味㗎, 另一款係roti,佢就圓形一整快上, 搣開嘅時候有千層嘅感覺,搓得好靚,同埋即叫即整,兩款薄餅都好軟熟 😋