2019-09-11
話說呢排係泰國返黎,但我同男朋友仲係對泰國既美食依依不捨。唯有今晚晚飯時間搵一間就近既泰國菜餐廳食下。經過上網一番搜尋,發現東涌就有一間唔錯既泰國菜餐廳,佢就係My Thai Bar啦!My Thai Bar呢間餐廳既位置易搵,黎到東涌海堤灣畔,一眼就可以見到,餐廳招牌都較顯眼。入到呢間餐廳入面,餐廳環境都十分舒適,裝潢非常有泰式風味同特色,特別係天花板上面兩個巨大既鐵葉花型風扇。不但有特色,仲唔會令你一邊汗流浹背咁食飯添!而且臨近中秋,餐廳都掛上一排燈籠,與泰式既裝潢放在一起,竟然冇一種突兀的感覺。反而有種兩種不同文化結合的感覺,令我係呢個國際之都入面感到欣慰。係我欣賞餐廳環境既同時,耳邊響起一陣陣悅耳既歐美歌曲,老板亦係呢個時候都為每枱添上一盞枱燈,氣氛更加濃厚。呢個時候,我將注意力放返到餐枱上面。餐枱上面擺放整齊一套餐具,餐具都十分乾淨。服務員遞上餐牌比我地,餐牌封面係由竹料製成,十分有泰國既味道,令我諗起係泰國街頭上各式各樣既竹製品。打開餐牌,餐牌簡潔易明,每頁都會在文字隔離配上食物圖片容易理解。我就叫左幾樣呢間餐廳既招牌菜。老板十分友善,會先問我同男朋友飲唔飲酒。咁因為我同男
我就叫左幾樣呢間餐廳既招牌菜。老板十分友善,會先問我同男朋友飲唔飲酒。咁因為我同男朋友都唔係咁中意飲酒,所以就唔飲,老板推介左椰青比我地。
話咁快椰青就已經上左比我地啦,等我試試味先!嗯~味道夠晒清甜,而且裏面既椰青水都係滿既,非常好飲!
係呢個時候有位客人入左餐廳,客人怕大風,老板就幫呢位客人簡左個唔係太大風既座位,十分為客人設想呢。
我地叫左既野食都差唔多上菜啦,打頭陣既係頭盤生蝦刺生。刺生賣相非常好,鮮嫩蝦肉配獨特既醬汁,突出到蝦的鮮味。蝦上面都有一粒蒜頭同一小舊辣椒,可以去除左蝦既腥味。唔食辣既朋友,可以選擇唔要辣椒。
第二道菜係蒜蓉椰菜苗,對比泰國食到既椰菜苗,餐廳加左粟米芯同蘿蔔絲,味道偏清淡。較泰國健康,冇泰國炒出來苦,偏清爽,比較合適香港人既口味。
接住落黎既係青木瓜沙律,試左第一啖,已經食得出夠晒正宗,同泰國食到既冇分別。呢道菜有啲酸酸辣辣,十分開胃,但唔食辣既朋友就要注意一下啦!
主菜黎啦,係南瓜海鮮炒飯,炒飯放係南瓜入面,賣相夠晒特別。裏面海鮮都十分之多,味道鮮甜,較開胃。
最後甜品黎啦,一set裏面有三款糕點,包括左椰汁西米糕,椰汁大菜糕同埋班蘭葉糕。
椰汁大菜糕味道比較淡,另外兩款則較甜,大菜糕可以中和返個甜味。
中意食泰式地道食物既大家一定要黎呢間My Thai Bar!價錢雖然偏貴左少少,但係香港食到咁高質同地道既泰國菜都算合理。
老板同服務員非常親切!我地食飯途中,會黎問下你味道如何,接受客人既意見, 仲會同我地傾下計!最後我地都捧住個肚同老板講再見