2022-06-07
🌶平時耐唔耐都想食下川菜😍最近聽講灣仔呢間福源川香閣有正宗嘅川菜食🤩呢日喺銅鑼灣睇完Tom Cruise就過嚟試下先🤗·呢間餐廳位於軒尼詩道,喺樓下已經見到招牌,搭lift上2樓一出就係餐廳啦😛裝修都幾舒服哦,有卡位又有圓枱🙌🏻而且菜式非常多選擇🥗前菜 $10入座後,職員就會送上一個前菜,係凉拌海帶絲!辣辣地好惹味😋開胃!🐠麻辣鮮香水煮魚 小份 $218+寛粉 $28有幾隻魚肉揀,見到呢到係主打加州鱸魚,咁我就要咗鱸魚同埋小辣❗️小份都好大份呀😍魚肉大大塊,份量唔少🤩配料有大量芽菜及青瓜條,自己仲另外加咗寛粉😝魚肉食落好滑好新鮮,完全冇細刺👍🏻而芽菜同寛粉吸曬啲汁,好正😋辣度係正常嘅辣度,香辣得嚟有少少麻,味道非常唔錯😋好惹味,感覺真係幾正宗😍🌶辣子孜然香脆羊肉 $128一上枱已經聞到好香😍羊肉食落外酥內淋,仲有少少肉汁🤤唔會好柴同好油,羊肉同孜然真係好夾,再加少少辣味,好正呀😋呢個真係好好食,食到真係停唔到口😝必食❗️🧄蒜茸粉絲蒸娃娃菜 $58蒜香味十足呀😍蒸嘅時間控制得幾好,唔會過熟!娃娃菜同粉絲吸曬啲汁,食落好甜好正😋唔食辣嘢一樣咁好味🙌🏻平時喺屋企我都好鐘意咁蒸😛簡單又好味🍻藍妹
🥗前菜 $10
🐠麻辣鮮香水煮魚 小份 $218
+寛粉 $28
🌶辣子孜然香脆羊肉 $128
🧄蒜茸粉絲蒸娃娃菜 $58
🍻藍妹 $38
食辣野梗係要配啤酒啦😝夠凍,飲落特別爽😉
總結💕整體食物質素真係幾好,味道好正宗😋而且全部都大大份,好抵食👍🏻喺香港真係難得食到啲咁正宗嘅川菜🌶😍同店員傾計得知原來個廚師有成二十幾年嘅川菜經驗,仲堅持使用直送川菜調味料,致力打造正宗嘅四川口味🉐