2024-11-23 195 views
今晚去咗灣仔嘅黑龍拉麵,呢間正宗日本拉麵店由2014年開業以嚟就好受歡迎,係日本人主理㗎,食之前已經對佢猛烈期待!😆揀咗人氣之選黑龍豚骨拉麵,湯底用豚骨熬製,味道濃郁,但唔會太鹹,真係perfect!配料豐富,有荀、蔥、洋蔥、紫菜同叉燒,麵質可以自選硬度,我嗰碗掛湯力高,好滿足!有秘製辣椒醬嘅加持,味道真係一絕!🐽仲試咗櫻海老沾麵,呢個超有驚喜,凍麵配搭櫻花蝦湯底,表面鋪滿蝦香撲鼻!麵條粗身煙韌,配料有溏心蛋、辣木耳、酸筍,每一啖都好滋味!🦐當然唔少得試埋其他小食:胡椒鹽味叉燒:肥瘦均勻,厚切但唔乾,juicy到爆!🐖雞皮餃子:香脆不油膩,配檸檬汁食清爽得嚟又特別!🐓章魚燒:外脆內軟,搭埋木魚花,好滿足~🐙炸雞:即叫即炸,外酥內嫩,嚟pic點嘅鹹香好滋味!🍗整體來講,黑龍拉麵真係無得輸,老闆仲識少少廣東話,好親切,幾乎無加一服務費,CP值超高!食完仲想再去試其他菜式!💯

當然唔少得試埋其他小食:
胡椒鹽味叉燒:肥瘦均勻,厚切但唔乾,juicy到爆!🐖
雞皮餃子:香脆不油膩,配檸檬汁食清爽得嚟又特別!🐓
章魚燒:外脆內軟,搭埋木魚花,好滿足~🐙
炸雞:即叫即炸,外酥內嫩,嚟pic點嘅鹹香好滋味!🍗