2024-06-17 1004 views
上個星期喺泰國返嚟,仲係對泰國菜念念不忘。 今日就同朋友去咗呢間餐廳試下,回一回味![冬陰功海鮮湯] 湯頭濃郁,淡淡有鮮蝦既味道。飲落口順口,酸酸地甜甜地, 好開胃。最緊要係呢個湯唔辣,好岩啲唔食得辣既朋友飲!!!湯底加咗好多蕃茄同茄膏落去整 ,所以飲落清甜爽口。[蝦頭油鮮蝦炒飯]呢個炒飯炒得好乾身,調味適中,份量十足,我一個人肯定食唔曬,食落口有少少蝦香味,蝦本身爽口彈牙,配埋飯食非常不錯。[泰式黃咖哩薯仔雞]最有驚喜係呢個薯仔雞,份量足,椰香重,加咗好多椰奶,食落口好舒服,奶味十足,薯仔同雞既份量都好多,加埋蒜蓉包去沾咖哩食一定好好食![芒果沙冰+泰式奶茶]奶茶味道濃郁,有茶香味芒果沙冰飲落去好爽,清甜,非常解渴!

[冬陰功海鮮湯]
湯底加咗好多蕃茄同茄膏落去整 ,所以飲落清甜爽口。

[蝦頭油鮮蝦炒飯]

[泰式黃咖哩薯仔雞]

[芒果沙冰+泰式奶茶]
奶茶味道濃郁,有茶香味
芒果沙冰飲落去好爽,清甜,非常解渴!

• 泰式黃咖喱薯仔雞