2023-04-25 35 views
老長沙湘菜館嘅湖南菜式非常出眾,其中煮辣更加係遠近馳名。今次一試果然印象深刻!1️⃣烤魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫左一條桂花烤全魚,先係將魚身炸得卜卜脆,惹味香口,烤魚鍋底汁落左豐富配料調製,小辣已經好夠味,唔會喧賓奪主掩蓋魚嘅鮮味。魚身大大件啖啖肉又嫩滑,食到停唔到口😋最正係烤魚鍋嘅配菜,有土豆片、粉條等,吸收晒湯底嘅精華同埋魚嘅鮮味,食到欲罷不能!最抵食嘅地方係358一條烤全魚,居然送八支啤酒,十分貼心😍因為食過烤魚嘅朋友都知辣辣地會好想飲嘢,而八支啤酒本身都值百幾兩百蚊,所以條魚好似半價咁,真係性價比極高!2️⃣小炒雞⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉肉質都好滑,口感彈牙,炒香左之後好夠鑊氣,加上呢個係一個午餐,八折之餘仲要配埋飯,又一抵食推介~3️⃣千葉豆腐⭐️⭐️⭐️以價錢$138嚟講,個人覺得烤魚抵食好多~加上本身以為千葉豆腐係指一啲豆皮之類,但原來湘菜係指魚片之類食物,附上圖片俾大家參考吓,下次點菜嘅時候可以留意~

1️⃣烤魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2️⃣小炒雞⭐️⭐️⭐️⭐️