2018-10-18
1931 views
妹子愛吃辣,是個川菜迷,閒時會約一班辣友一齊試菜。雖然近年香港愈開愈多川菜館,但呢間喺廈門街唔起眼嘅渝川會所,多年來都係我辣癮發作時嘅必然選擇。渝川會所係按人頭收費,所以有時約唔齊辣友時,兩個人都照樣會去食,但人多的話,就可以點多幾味餸啦!不過兩個人食都唔錯㗎,可以點兩個涼菜,三個主菜,仲會附送一碟炒菜,都真係幾滿足㗎!我每次必點嘅係酸菜魚,唔好睇佢一D都唔紅,以為佢一定唔辣,事實上湯內嘅花椒、泡椒,令佢陰D陰D咁辣,但又非常過癮。湯底好好飲,但又一D都唔油,而魚肉又滑又唔腥,食到最後先食D粉絲,入哂味,超正!最鍾意呢間菜館嘅地方係,水煮、酸菜系列係可以添食㗎,啱哂大胃王朋友。多人一齊食嘅時候,我一定會提早預訂定蟹,因為佢嘅重慶香辣蟹真係食過番尋味,而且非常大份,雖然每隻蟹要額外加錢,但有買開餸嘅就知,咁嘅價錢有咁大隻肉蟹仲幫你煮埋,感覺非常抵!另外一味我幾鍾意嘅熱菜係虎皮青椒,比起其他肉類,可能唔係一個「抵食」嘅選擇,但呢碟完全唔起眼嘅尖椒,竟然係出奇地好食,一入口,係充滿住屋企永遠都煮唔到嘅鑊氣味,加上咸淡得宜嘅調味,係多人食時我一定會點嘅一道菜。多年前曾經因爲工作關係,去咗重慶幾
多年前曾經因爲工作關係,去咗重慶幾日,食過幾餐川菜,非常難忘,一直想喺香港搵返相同嘅味道,而渝川會所完完全全滿足到我呢個渴望。