2024-07-26
有日跟上環返工嘅朋友去左間樓上隱世西班牙餐廳「La Paloma」,相當有驚喜!😳喺香港🇭🇰都食過唔少西班牙菜,不過「La Paloma」係我暫時食過最正宗最出色,一定會再encore!😎餐廳環境好闊落,好適合聚餐~如果第一次黎,可以試吓佢哋嘅套餐,一次過可以試晒所有招牌菜式!我地叫左個Sexy Chef Menu ($458pp),有7道菜,都幾抵食。😋🔸伊比利亞黑毛豬火腿 Iberico Ham 火腿入口油潤甘香、馥郁醇厚,配上烤蕃茄麵包,好夾喎!☺️🔹煙燻三文魚空氣脆包 Smoked Salmon "INT" 第一次食咁有趣嘅Tapa!😳空氣包裏面放滿墨西哥酸忌廉,加上厚切煙燻三文魚和三文魚籽嘅點綴,一啖擺落口再咬開,有爆醬感😂,層次感豐富。🔸牛肉他他 Beef Tartar新鮮嘅牛肉他他加上西班牙香料等調味,肉味香濃,嚼勁剛好,煙韌無渣,牛肉可以伴以炸薯絲一齊食,另有一番風味!👍🏻🔹鮮嫩八爪魚 Octopus八爪魚大大粒,肉質柔軟而有彈性,配上軟腍嘅薯仔及煙紅甜椒粉 (Smoked Paprika),味道非常可口。🔸西班牙牛肉迷你漢堡Spanish Beef Mini Burge
喺香港🇭🇰都食過唔少西班牙菜,
不過「La Paloma」係我暫時食過最正宗最出色,一定會再encore!😎 餐廳環境好闊落,好適合聚餐~ 如果第一次黎,可以試吓佢哋嘅套餐,一次過可以試晒所有招牌菜式!
我地叫左個Sexy Chef Menu ($458pp),有7道菜,都幾抵食。😋 🔸伊比利亞黑毛豬火腿 Iberico Ham
火腿入口油潤甘香、馥郁醇厚,
配上烤蕃茄麵包,好夾喎!☺️
第一次食咁有趣嘅Tapa!😳
空氣包裏面放滿墨西哥酸忌廉,
一啖擺落口再咬開,有爆醬感😂,層次感豐富。
新鮮嘅牛肉他他加上西班牙香料等調味,
肉味香濃,嚼勁剛好,煙韌無渣,
牛肉可以伴以炸薯絲一齊食,另有一番風味!👍🏻
🔹鮮嫩八爪魚 Octopus
八爪魚大大粒,肉質柔軟而有彈性,
麵包外脆內鬆軟,
牛肉好juicy又有口感!驚喜之作!
而套餐裏面包嘅就係最傳統嗰款。
🔹西班牙海鮮飯Seafood paella
平時食開嘅西班牙飯唔係太乾就太濕,
但「La Paloma」係剛剛好!👍🏻🤤
海鮮配料豐富,有大蝦、青口、大蜆等,
食得出好新鮮,因為略保留了海水嘅鹹鮮。
🔸傳統西班牙炸脆條Churros
Churros即叫即炸,上枱係熱辣辣~🔥
炸得香脆,唔會太硬,
沾上濃稠嘅朱古力醬,再配上雲呢拿雪糕,正!