2024-07-17 818 views
約咗朋友放工打邊爐,今次特別啲去咗蘭貴坊嘅呢間朝天門食正宗重慶火鍋。朝天門大有來頭,係中國十大火鍋品牌,係重慶老字號有百年歷史,重慶火鍋仲係非物質文化遺產。呢間餐廳門面夠晒氣派,打卡一流,進了朝天門,就到重慶城。裏面座位都好舒服,有好多卡位同埋包房,包房仲有得唱K添。非遺三味鍋有齊重慶麻辣湯、菌湯同埋蕃茄湯,麻辣湯係正宗重慶風味,辣度調節咗少少,啱晒我口味,唔會太辣。蕃茄湯同埋菌湯都好濃郁。椒香酥肉等湯滾起嘅時候食吓小食先,呢個肉好酥脆條味道好惹味。重慶小麵/重慶酸辣粉細細碗咁,可以試味又唔怕食飽,重慶小面麻辣惹味,酸辣粉酸酸辣辣,煙煙韌韌嘅紅薯粉好開胃。冷鍋鴨血鴨血鮮嫩無比,落去麻辣湯底味道一流。鋒火戲豬喉第一次食,淥2分鐘就食得,估唔到好爽脆,完全冇怪味。丸滑拼賣相好精緻,每一粒都有一個水晶盒裝住,有蝦滑、墨魚滑、牛丸、貢菜豬丸、魚腐。牛羊拼盤擺盤靚靚,羊肉唔會太羶,雪花牛肉嫩口。手切吊龍牛味濃洧,有咬口得嚟嫩。千張勁靚,成個花咁樣,用嚟吸湯索味一流。凍豆腐擺盤好有心思,砌到一朵花咁,凍豆腐吸湯一流。原山菌菇拼盤全部都係唔常食到嘅菇菌,有牛肝菌、繡球菌、雞縱菌、雞油菌同埋原隻野生竹

非遺三味鍋

椒香酥肉
等湯滾起嘅時候食吓小食先,呢個肉好酥脆條味道好惹味。

重慶小麵/重慶酸辣粉

冷鍋鴨血
鴨血鮮嫩無比,落去麻辣湯底味道一流。

鋒火戲豬喉
第一次食,淥2分鐘就食得,估唔到好爽脆,完全冇怪味。

丸滑拼

牛羊拼盤
擺盤靚靚,羊肉唔會太羶,雪花牛肉嫩口。

手切吊龍
牛味濃洧,有咬口得嚟嫩。

千張
勁靚,成個花咁樣,用嚟吸湯索味一流。

凍豆腐
擺盤好有心思,砌到一朵花咁,凍豆腐吸湯一流。

原山菌菇拼盤
全部都係唔常食到嘅菇菌,有牛肝菌、繡球菌、雞縱菌、雞油菌同埋原隻野生竹笙,感覺好養生。

乾脆貢葉
由重慶直送,好爽脆,唔怪之得以前係進貢皇帝。

紅糖爆漿糍粑
糍粑煙煙韌韌,紅糖爆漿,做甜品一流。

呢間火鍋天花板環境舒適,食物高質。而家到店食飯打卡,仲送精美甜品添。
Type of Meal
Dinner