2022-09-19
今日老闆請全team同事食飯,揀咗呢間南海小館。南海小館喺海洋公園萬豪酒店入面,但因為依家做咗隔離酒店,平時可以喺酒店穿過去,今日就要兜外面去餐廳門口,有啲唔太方便。其實之前都嚟過兩次,但今次真係少人咗,得我哋兩檯客。一坐低好貼心已經有口罩套提供,仲要係膠嘅,即係之後都可以重用。南海小廚主打順德菜,做法都好正宗,仲有啲廣式點心,都非常精緻,是但揀幾樣點心都好正,當然仲有好多小菜都好好食啦,好似鮑汁撈粗、XO醬魚膘田雞煲等等。山竹陳皮牛肉球 (5/5)可能混得太多豬肉,通常啲酒樓牛肉球一咬落去會散散哋。但南海呢度就相反,咬落去實啲,牛肉味都重啲。均安煎魚餅 (5/5)煎到兩面少少金黃,一上檯已經好香,就算好多標榜食順德菜嘅餐廳都未必有得食,佐酒小菜嚟講都算一流。瑤柱燒賣 (5/5)好好食😋,咬落去煙韌彈牙。加埋瑤柱落去個質感都正啲,啲豬油香食到舔舔脷。蝦春卷 (5/5)炸得啱啱好,非常香口,入面粒蝦仔嚼勁十足,外脆內軟好鬼正芋角 (4/5)外層好酥脆,入面又好軟滑,芋泥都好夠粉,食落有少少汁滲出嚟,但又完全唔油膩叉燒包 (4/5)正常叉燒包啦,又唔會話有咩特別唔同,但都好食嘅
山竹陳皮牛肉球 (5/5)
均安煎魚餅 (5/5)
瑤柱燒賣 (5/5)
蝦春卷 (5/5)
炸得啱啱好,非常香口,入面粒蝦仔嚼勁十足,外脆內軟好鬼正
芋角 (4/5)
叉燒包 (4/5)
正常叉燒包啦,又唔會話有咩特別唔同,但都好食嘅