2019-09-09 651 views
最近社會氣氛比較緊張,好多地方都唔敢去,唯有係屋企附近搵食。夜晚7點,新蒲崗mikiki呢間泰國餐廳已經有咋人係度排隊等緊,我都唔執書趁虛試試。餐廳裝修都算講究,好有泰國氣息,坐得幾舒服,我坐個位又有電視睇,落地玻璃望出街外真別有一番風味,一解最近緊張既心情。不過餐廳大部分枱都係大枱,比較適合一大班人一齊食飯,兩人枱就比較少。食物選擇都幾多,泰底小菜,飯麵,小食都一應俱全。一入餐廳陣陣泰國菜既香味撲鼻而來,見好多枱人都係一大班人叫唔同野食齊齊share。我同朋友最後叫左一個泰式濕炒河同一個炒金邊粉。濕粉河好足料,好多菜,紅羅白,菇,蝦,魷魚等等,河粉炒得有穫氣,汁既濃稠度剛剛好。真係多菜少肉之選,不過炒河略為油膩就在所難免。炒金邊粉就酸酸甜甜好開胃,炒得剛剛好,唔算油膩。埋單兩人大約二百蚊,店舖有加一。

我同朋友最後叫左一個泰式濕炒河同一個炒金邊粉

炒金邊粉就酸酸甜甜好開胃,炒得剛剛好,唔算油膩。

埋單兩人大約二百蚊,店舖有加一。