2007-05-16 25 views
正日同媽媽食飯慶祝,恐怕人多,預先訂定,當然晚竟然唔滿,還有唔少"吉"。裝條好富有中國色彩,食具幾精緻(尤其個啤酒杯)、主菜、飲品及甜品三個menu亦設計得好特別。京燒羊肉-皮燒得好脆好香口,肉質好嫩,又夠羊羶味。公雞煲-個煲好特別,真係名副其實公雞煲(見圖)。有好多辣椒,以為好辣,當然難不到我。主角的雞幾入味,雞肉亦夠滑,但不及配角的麵根,麵根吸晒醬汁,好味非常。雲腿冬瓜條-師傅刀法唔錯,每條冬瓜大小均一。雖然冬瓜本身無味,但浸在金華火腿的濃湯中,味道就好夾。飯焦炒飯-故明思意只有飯焦和飯,沒有其他配料做法簡單,但味道唔錯,有濃濃的蒜香味。可惜飯焦不是脆,口感太硬。鍋塌餃子-看似是普遍的煎餃子,原來外層有蛋漿包住的,除了有蛋香味外,餃子皮唔會太厚,料的豬肉好鮮味,黃魚雪菜麵-麵身好細滑、湯底又清甜。初時以為掛名京川滬菜式,只賣花巧,好睇唔好食,但出乎意料之外。
京燒羊肉-皮燒得好脆好香口,肉質好嫩,又夠羊羶味。
黃魚雪菜麵-麵身好細滑、湯底又清甜。