2017-01-14
聽聞呢間餐廳一段日子,好想試,終於有機會黎喇。 第一樣留意返等𨋢係幾多人,而且啲𨋢都唔算大, 訂左檯記得預返些少時間喇。 今次叫左兩個都係January New item, 本身自己好鐘意食松露醬,有機會食到新鮮松露當然二話不說就點左佢,另一個就係自家製豬肉腸。 一埋位店員會送上麵包籃同點著蠟燭仔,欣賞佢份量唔多,唔會搞到為左食哂啲包食唔落自己點左既菜,唔食又浪費咁。 而且啲包都好有心,有3款,配左cream cheese 之餘仲有幾片火腿,塊火腿好滑! 係我地食哂啲包既時間,店員開始幫我地換哂啲餐具,我地本身仲好奇怪咁快要換,好快就知原來係要上松露pasta !應該係唔想其他食物破壞左松露既味道。 主廚黎到刨松露之後會簡單介紹兩句,就係叫大家聞一聞個鮮松露香然後再撈佢,因為個底仲有truffle sauce~ 大鄉里第一次食鮮松露有啲興奮,除左聽話聞下佢,仲試下單食既味道,原來新鮮松露無平時松露醬既味,反而有一陣菇菌既清甜味。 不過美中不足既係點係檯到既蠟燭仔係有味既(其實點著之後好快就聞到,都幾濃)所以主廚叫我地聞下先食個時,男人最初話聞唔到所以有心去品嚐呢個既都可以同店員講唔點,
係我地食哂啲包既時間,店員開始幫我地換哂啲餐具,我地本身仲好奇怪咁快要換,好快就知原來係要上松露pasta !應該係唔想其他食物破壞左松露既味道。 主廚黎到刨松露之後會簡單介紹兩句,就係叫大家聞一聞個鮮松露香然後再撈佢,因為個底仲有truffle sauce~ 大鄉里第一次食鮮松露有啲興奮,除左聽話聞下佢,仲試下單食既味道,原來新鮮松露無平時松露醬既味,反而有一陣菇菌既清甜味。 不過美中不足既係點係檯到既蠟燭仔係有味既(其實點著之後好快就聞到,都幾濃)所以主廚叫我地聞下先食個時,男人最初話聞唔到所以有心去品嚐呢個既都可以同店員講唔點,另外佢地問我地意見個時都有反映佢地可以考慮轉用無味蠟燭仔。
佢地會等你食哂,收哂啲野先至再去整下一道菜,所以清左檯一陣先有第二道菜上檯。兩件仔既豬仔腸,係一個豬手仔起左肉再釀啲豬肉入去。 因為個皮脆得黎有啲韌,所以切唔開,變左要先食個餡再食隻豬手仔。個餡呢,就係豬肉同香料混埋,但啲肉粒都仲係清析可見既,呢個餡我都幾欣賞,因為除左肉仲有些少筋,令到個口感更加豐富。最後到豬手仔,肉既部分係爽爽地好唔錯既,個皮就係切個時既感覺,好脆但切開唔係想像中好似乳豬皮咁容易。 佢仲有脆薯角做side dish, 男人話有些少辣,我有啲唔舒服無試到。反正心裏已經默默地加左一個會再黎既概念係呢間餐廳到 😎