2014-06-17
今次Diz 同胖子森帶大家黎到銅鑼灣食咩野? 就係SCHOOL FOOD 韓國菜。你可能會問,乜韓風唔係已經減退咩?, 錯錯,韓國菜仍然都KEEP 住多人,我呢D 見到人氣高企食店,死唔執輸,點都去試下囉!XD點菜前上上openrice 爬食評,最後倆口子總共點了三道菜,包括烏卒卒 墨魚汁飯卷,卡邦尼年糕(1條辣椒)和脆雞伴香蔥沙律。還有杯凍柚子蜜(hkd25)+韓啤(hkd35)一開始都幾滿意, 因為個墨魚汁飯卷確係幾好味,少少辣刺激個味蕾,墨魚肉爽口,我同胖子森都覺得唔錯,所以好快就食清哂喇!如果飯卷暖番少少就會再好d!食韓國菜點少得(中了星星毒的)炸雞,er......賣相係ok, 一食係失望。 可能佢個名其實係叫脆雞的關係,胖子森形容為麥樂雞,而我形容為西檸雞變了韓汁雞。味道是可以的,只是食落同我想像有段距離!(可能食過李家的蔥雞>< 有比較) school food 呢碟雞個質感有d特別,佢並不是全舊都係雞肉,外層金黃色煎炸,中間有一層打了雞蓉/雞丸狀的肉先再有雞肉。所以食落有少少槳槳地口。感覺不太好。脆雞都未算伏,最伏係碟卡邦尼年糕!!!(MENU印著廚司推
一開始都幾滿意, 因為個墨魚汁飯卷確係幾好味,少少辣刺激個味蕾,墨魚肉爽口,我同胖子森都覺得唔錯,所以好快就食清哂喇!如果飯卷暖番少少就會再好d! 食韓國菜點少得(中了星星毒的) 炸雞,er......賣相係ok, 一食係失望。 可能佢個名其實係叫脆雞的關係,胖子森形容為麥樂雞,而我形容為西檸雞變了韓汁雞。味道是可以的,只是食落同我想像有段距離!(可能食過李家的蔥雞>< 有比較) school food 呢碟雞個質感有d特別,佢並不是全舊都係雞肉,外層金黃色煎炸,中間有一層打了雞蓉/雞丸狀的肉先再有雞肉。所以食落有少少槳槳地口。感覺不太好。 脆雞都未算伏,最伏係碟卡邦尼年糕!!!(MENU印著廚司推介) 第一啖已經好咸!!! 再食係覺得好膩( 可能是太飽 :/ ) 好彩份量唔多, 食得哂。 卡邦尼年糕(1條辣椒) 都叫有輕量的辛度,主要來自黑椒粒粒。個汁確是太杰,還好不是全碟都係年糕,仲有D 粉絲同菇溝淡下。唔建議大家試呢個,如果大班人一人一口都仲可以嘗試下。 小總結: SCHOOL FOOD 地理位置方便,環境都算舒適,略嫌座位有少少迫。 食物味道OK (名過其實,或者我未試中佢地更好的菜式, 暫只有飯卷是好的!)。每碟份量偏少,價錢還可以吧。