2021-08-08
大家睇番我啲食評,就知小弟對海南雞有一定要求;好食既鷄飯,要滑要有雞味,起碼要有黑豉油同辣醬汁,一定要上熱既雞油飯。以我理解,雞飯係原自馬拉牌檔平民美食,價錢亦應較相宜。今日入西貢,久聞《金雞》大名,門口見秋生試食廣告兼品評,亦係美食街較多人既店鋪之一。要説説一點,明白店舖較少,老闆亦想盡量招呼多幾枱客人,係會要求已安坐既客人即興調枱既。但我認為,既然客人已按店主要求,咁老闆是否有責任上番正確既菜比客人,同跟一跟上菜慢左既單呢。點了二人餐,包半隻海南鷄,肉餅,油菜 和雞油飯。唉。鷄竟然先上但漏了飯。又要追一大輪先有飯食。講番啲嘢食,隻雞的確名不虛傳,滑之餘吾算肥,一入舖就濃濃既雞油香,走骨啖啖肉,黑豉油少甜,辣醬吾辣亦食過更吊味既海南雞醬。一定要提提,佢個咸魚肉餅非常正,未上菜已經聞到咸魚香,仲要輕輕煎過,脆上。不下海南雞美味。總結: 海南雞上乘,肉餅堅美味,平平哋西貢美食。環境,服務,衛生可以更好。
點了二人餐,包半隻海南鷄,肉餅,油菜 和雞油飯。
唉。鷄竟然先上但漏了飯。又要追一大輪先有飯食。
名物- 海南雞