2016-10-10
今日假期,開開心心諗住帶媽媽試下新餐廳,我媽一向鍾意食越南泰國果啲香口野,所以見今日放假,帶佢黎呢度試下午餐。我媽媽叫左個香矛豬扒春卷撈檬豬扒好乾⋯撈檬都好乾,加左好多魚露都唔得,而且加太多魚露會太咸⋯同埋撈檬應該係有basil, mints 等香草吊味,會有生菜增加口感,但佢地乜都無,只有唔新鮮嘅沙律菜⋯十分奇怪食緊佢春卷時,我媽媽咬到「噠」一聲,好似沙石碎嘅野⋯我叫佢唔好吞⋯好危險⋯吐出黎先,之後我地搵到粒白色嘅石仔,咁岩有位男職員行過,我問佢,點解春卷入面有石仔?佢接過手話拎入廚房問,之後有個白色眼鏡的女職員過黎話係「炒米粒」下?炒米粒?我問可唔可以俾我地睇多次,佢話「我掉左喇」🙄🙄🙄🙄呢啲係咪叫毀屍滅跡??後悔無影到粒石仔出黎⋯紙巾係我媽媽吐出黎,搵到石仔的春卷天氣乾乾地我叫左個蕃茄牛尾湯河,完全無蕃茄味⋯牛尾好乾好硬⋯唔好食⋯都有一樣好嘅,落單果陣哥哥聽到我媽媽咳,主動問要唔要暖水,呢間無良心餐廳好采請到個好員工。
我媽媽叫左個香矛豬扒春卷撈檬
豬扒好乾⋯撈檬都好乾,加左好多魚露都唔得,而且加太多魚露會太咸⋯ 同埋撈檬應該係有basil, mints 等香草吊味,會有生菜增加口感,但佢地乜都無,只有唔新鮮嘅沙律菜⋯十分奇怪 食緊佢春卷時,我媽媽咬到「噠」一聲,好似沙石碎嘅野⋯我叫佢唔好吞⋯好危險⋯吐出黎先,之後我地搵到粒白色嘅石仔,咁岩有位男職員行過,我問佢,點解春卷入面有石仔?佢接過手話拎入廚房問,之後有個白色眼鏡的女職員過黎話係「炒米粒」下?炒米粒?我問可唔可以俾我地睇多次,佢話「我掉左喇」🙄🙄🙄🙄呢啲係咪叫毀屍滅跡??後悔無影到粒石仔出黎⋯
紙巾係我媽媽吐出黎,搵到石仔的春卷 天氣乾乾地我叫左個蕃茄牛尾湯河,完全無蕃茄味⋯牛尾好乾好硬⋯唔好食⋯ 都有一樣好嘅,落單果陣哥哥聽到我媽媽咳,主動問要唔要暖水,呢間無良心餐廳好采請到個好員工。