2010-07-24
公司食飯黎左上海總會我本身都好中意食上海菜但今日食完上海總會之後我覺得市面上其他好多打正旗號食上海菜既餐廳(e.g 王家沙, 上海婆婆等等) 真係完全不外如是因為在實施嚴格會員制既上海總會是晚每一道菜都令人感覺到廚師同佢地既團隊真係好比心機去做桂花魚-->上面有非一般既大頭菜絲, 撈埋d逐條逐條起出黎既魚肉一齊食, 魚肉香得黎爽滑, 又有酸酸甜甜既味, 真係一流~薰蛋-->入面有溏心, 黏黏地, 好好味~~雞煲翅-->都幾粗既翅, 加埋金華火腿食, 中和番d咸味, 味覺一大享受^^清炒豆-->應該係用荷蘭豆逐粒逐粒mok出黎仲有生煎飽, 炒蝦仁, 油浸雞(層皮係脆既, 加埋佢放左d好似係醃菜既野係上面, 係我食過唔同款式既雞之中最好食既), 唔知仲有冇講漏。。。。。。甜品係上海八寶飯(呢個好特別, 用d黑糯米(好似係) 整到成個cake咁)呢一餐真係令人回味一世難忘^^
黎左上海總會
我本身都好中意食上海菜
但今日食完上海總會之後
因為在實施嚴格會員制既上海總會
是晚每一道菜都令人感覺到廚師同佢地既團隊真係好比心機去做
薰蛋-->入面有溏心, 黏黏地, 好好味~~
清炒豆-->應該係用荷蘭豆逐粒逐粒mok出黎
仲有生煎飽, 炒蝦仁,
呢一餐真係令人回味
一世難忘^^