2017-07-10
早前去銅鑼灣美食街登龍街時,經過此餐廳時已經心思思想食,畢竟咁耐都無食過龍蝦包。個日都有望一望個餐牌,見到佢地個Lunch Set超抵!平時單一個Lobster Roll都起碼$100或以上,所以先唔捨得食。但呢度有個熱狗有小食配汽水,超級經濟實惠!重點係星期六日都有呢個set,唔使捱貴Lunch~店內全部都係吧櫈,牆上又有粉筆字塗鴉,頗有美式快餐的休閒風。星期日黎食個輕盈午餐,都幾chill!Lobster Roll ($139) & Crab Roll ($99) 我地叫左兩個唔同包,店員主動問我地使唔使切一半,等我地可以方便食。於是我地自己mix & match,兩款包都可以食到!Lobster Roll的外層烘成微脆,但包身還是軟棉棉的,而且有淡淡的牛油香。龍蝦肉大部分都用上蝦拑的位置,所以食起來啖啖都係肉!肉質爽口彈牙,味道也不是淡茂茂的那種龍蝦。醬汁上較簡單,吃到有牛油蒜蓉粒同少許香料,但正正越簡單的調味,先食出龍蝦的鮮甜。不過,比起signature,我個人較喜歡Crab Roll!Crab Roll裏的蟹肉滿到爆瀉,吃下去有咸鮮的海水味和濃郁的蟹膏,所以味道上比龍蝦較重
Lobster Roll ($139) & Crab Roll ($99) [Sets]
不過,比起signature,我個人較喜歡Crab Roll!Crab Roll裏的蟹肉滿到爆瀉,吃下去有咸鮮的海水味和濃郁的蟹膏,所以味道上比龍蝦較重。而且醬汁方面,蟹肉拌上了沙律醬和牛油蒜蓉,又香又滑。
起初以為個包望落好細會唔飽,但由於食落每口都啖啖肉,食完都飽左六成!
小食: Crumbled Oysters (Left) & Spiced Popcorn Shrimps (Right)
炸蠔有三粒,炸漿不厚而且炸至金黃色,非常可口。望上去蠔身較細,但裏面既蠔肉其實是脹卜卜的。
這個炸蝦的大小非常適合做小食,一口一粒。炸蝦外面落左辣粉,仲可以點千島醬,惹味十足。
Lobster Bisque ($68)
超愛這碗金黃色的龍蝦湯,原因係湯頭十分十分鮮甜香濃!呢度既龍蝦湯唔係杰身打獻個種,因為係重cream多啲,所以都幾滑。
Loaded Lobster Fries - Cup ($95)
第一次食咁矜貴既薯條-- 配龍蝦肉同黑松露沙律醬!加上芝士,極邪惡的配搭,令我一條接著一條係咁食呢