2017-11-20 648 views
整個包Size不大,所以一上枱時都有點失望😣。不過包上面既蟹肉沙律份量幾多,啖啖肉幾滋味😋😋;而包有搽上牛油再烘,所以幾有牛油香。整體而言,味道是不錯的,但價錢較貴。
銅鑼灣燈籠街係條食街 大家都知,我係5️⃣點半6️⃣點去食,我見間間店都開始有食客,但呢間就無人🤔🤔🤔-1️⃣) Double Lobster Roll🌯 💲2️⃣7️⃣0️⃣望落雖然真係好似好多龍蝦肉🐉🦐 而肉都好厚實,但事實上 我地已經係點左double蟹肉 我相信Regular版本一定都幾少🤔🤔🤔 好老實 其實味道算唔錯,但如果呢個份量 要接近3️⃣0️⃣0️⃣蚊 我相信我出去食個有前菜🥗主菜🍝甜品🍰既餐都得,唔1️⃣定要揀佢-2️⃣) 🦀Crab Roll🌯 💲1️⃣1️⃣8️⃣呢個蟹肉🦀份量都足既,但我真心食唔出有乜蟹味🤔🤔🤔 但值得一讚既係 佢地採用既麵包🍞真係幾好食😳😳😳😳😳 好香-3️⃣) 🍠Sweet Potato Fries🍟 💲3️⃣8️⃣我真係得呢個最抵😂😂😂😂 呢個價錢係超大盤🍠🍟 又夠大條又香脆👍🏻 佢地附上既洋蔥醬都不錯-💬其實食物中規中矩,可能我不了解佢地多客既時段係幾點,但我覺得眼見旁邊既店有一定既食客,而佢地都比較無乜人,我覺得原因並不是因爲食物唔係唔好 但性價比真❤️不高🤔🤔

2️⃣) 🦀Crab Roll🌯 💲1️⃣1️⃣8️⃣

💬
2017-10-14
$200 (Dinner)
2017-09-09 393 views
我十分喜歡吃龍蝦,因此,所有有關龍蝦的菜式都有興趣試試。很早之前,這餐廳的中環店新開張,曾吃過它的龍蝦包,味道不錯,麵包熱辣鬆軟,龍蝦肉鲜甜彈牙。今晚去銅鑼灣剪頭髮,路經此分店,於是,買了龍蝦包及可樂當晚餐吃!晚上6時多,可能下雨的關係,全店沒有客人,我點了餐,等了約15分鐘才有得吃!好彩我唔係趕時間!麵包仍保持中環水準夠熱,可惜,主角龍蝦唔合格,龍蝦肉很硬很乾,無鮮味!完全和中環店無得比。我應該不會再來光顧這間銅鑼灣店。

龍蝦包

$158 (Dinner)
2017-08-11 378 views
朋友想食龍蝦包於是去咗銅鑼灣食Lobster central ,可以單買或者叫套餐。店內座位唔多,到中午時間 都幾多人架 我哋一行兩人,叫咗兩個套餐, 黎到呢度梗係食龍蝦包啦。如果唔鍾意食龍蝦包,都可以揀其他包,例如有crab roll , scallop roll等等。但我哋一心係食龍蝦包,所以兩個都要龍蝦包, 唔好爭套餐除咗個包,仲可以揀一款小食同汽水。揀左爆谷蝦,同mac and cheese龍蝦包好快就上台 ,有得食啦龍蝦包嘅龍蝦份量都幾多,啖啖龍蝦肉夠晒喉!個包烘得香脆,好好味!小食方面,爆谷蝦係我推介之一爆谷蝦細細隻,可以一啖一隻炸得啱啱好,唔會燶點埋沙律醬一齊食,重正!呢到既龍蝦包份量啱啱好,一個人食一個冇難度下次可以再嚟!
朋友想食龍蝦包
店內座位唔多,到中午時間 都幾多人架
但我哋一心係食龍蝦包,所以兩個都要龍蝦包, 唔好爭
套餐除咗個包,仲可以揀一款小食同汽水。
揀左爆谷蝦,同mac and cheese
龍蝦包好快就上台 ,有得食啦
小食方面,爆谷蝦係我推介之一
爆谷蝦細細隻,可以一啖一隻
炸得啱啱好,唔會燶
點埋沙律醬一齊食,重正!

呢到既龍蝦包份量啱啱好,一個人食一個冇難度
下次可以再嚟!
  • 龍蝦包
  • 爆谷蝦
2017-08-08 283 views
Roll on summer lunch sets 真係幾抵食$99就有一個全餐而揀龍蝦只係需要另外加多$40套餐已經包括一個飲品同埋一個小食啦大蝦卷蝦肉鮮嫩彈牙 而且配左特製嘅醬汁好好食黑松露薯條配左黑松露沙律醬香脆口感加上惹味醬汁 令人停唔到口龍蝦包更加係非常突出既一款龍蝦肉份量十足 每一啖都食到好滿足加入左香草牛油令到味道更加有所提升真係超正超好食小食揀咗炸蠔 外脆內軟炸粉漿唔會特別厚 所以口感都唔錯店子少少但係好有格調員工服務態度都好好
$99就有一個全餐

炸粉漿唔會特別厚 所以口感都唔錯
店子少少但係好有格調
員工服務態度都好好
2017-07-30 186 views
龍蝦包呢股熱潮都係香港吹左好耐了,但依舊人氣不減。位於登籠街呢條出哂名多過江龍既小街入面,Lobster central呢間有賣多款海鮮包既小店甘岩做緊shrimp roll買一送一,$98就有2個包,真係抵到爛呀。叫左2個蝦包$98,另外加左個炸蕃薯條$38 。個包真係十分驚喜,蝦既份量十分多,太約有十粒,而且唔係細蝦,而係大蝦,我估應該係1隻分左2粒。蝦本身已經撈左沙律醬,好fresh,唔係我地平時超級市場買個隻好膩,好heavy既沙律醬。包有烘過,邊邊位有少少脆,入面好軟熟。講返d蝦,真係好爽口好彈牙,好有蝦味。成件事真係好搭,如果$98一個對於我黎講可能會係試過就滿足了,但如果隔唔時有買一送一,如果經過,我應該會做左常客,因為我真係好鍾意食海鮮。炸蕃薯條又係一個驚喜,一睇份量就已經嚇親我,又多又長。而且係岩岩炸起,熱辣辣脆卜卜,香甜軟棉。配埋特製沙律醬真係一個人食完成份重想encore,真係好邪惡呀。好想知道幾時想有其他包會買一送一,好想試哂呀。
shrimp roll , sweet potato fries

好想知道幾時想有其他包會買一送一,好想試哂呀。
2017-06-19
$70 (Tea)
  • 蝦包
  • 炸蕃薯條
2017-07-19 1789 views
最近成日睇到銅鑼灣有個抵食嘅龍蝦包午餐,$99 有得食齊帶子包/蟹肉包/牛肉包/龍蝦包(+$40),仲有side dish 同可樂!?其實一早已經好想試龍蝦包,但係平日一個包都要百幾蚊,價錢都唔平,所以一直只係心思思未有行動。咁啱而加餐廳做緊午市promotion lunch set📣銅鑼灣嘅朋友仔💁有福啦💭$99有齊成個set,等草根姐妹👭同大家試下味先👀餐廳其中一幅牆同Menu用左粉筆去畫,草根好buy呢個idea!!寫得好靚呢!Lunch set有3個options📝💡Option one係俾大家揀包嘅餡料: Crab roll, Beef short rib roll, Scallop roll, Shrimp roll, Lobster roll (extra costs +40)💡Option two係配料小食: Truffle fries, Sweet potato fries, Crumbed oysters, Spiced popcorn shrimp, Mac & Cheese, Potato chips, Slaw sides💡Option three係飲品: C

寫得好靚呢!

Lunch set有3個options📝
💡Option three係飲品: Coke or Coke zero

難得嚟到,草根緊係加$40要個
龍蝦包😋另一個就要左
蟹包🦀而小食就叫左一個炸蠔,一個炸蝦

2個包都好足料👍餡同包嘅比今例幾乎係一比一,睇相都可以睇到真係爆晒餡,未食已經覺得好興奮😍😍
龍蝦實肉,唔會梅,不過就稍微欠缺鮮味,好彩中間有d醬料搭夠,增加濕潤嘅口感。
Lobster roll
蟹肉包餡料相對會濕潤d💦食到一絲絲嘅蟹肉好滿足😋,的確有蟹肉鮮味,不過成個包味道會清淡少少,完全就係食個蟹味🦀,重口味嘅草根當然覺得濃味d會更吸引。
Crab roll
由於上2次係日本🇯🇵都未食過當地嘅龍蝦包,當然未能作出比較,但以我地係香港食過嘅相比,就覺得呢間醬料較坊間少,所以相對會較淡口,但餡料就係我地係香港食過最多嘅!!可能正正係想食客食到主角龍蝦同蟹嘅鮮味,略嫌龍蝦包鮮味不足,亦未能食到人地話包身有嘅牛油香。

反而side dish嘅炸物令草根有好大驚喜❤️草根點咗麵包糠
炸蠔+
炸蝦🍤炸物水準相當高!炸蠔一客有3件,口質好脆,又冇蠔腥味👍蠔肉唔會炸到裏面乾哂,依然保留到蠔肉嘅細嫩😍😎不錯!!

另外,炸蝦🍤雖然賣相細細粒,但味道同質素相當高✅✅蝦肉肉質爽囗彈牙❤炸完依然可以睇到蝦肉色澤透白,炸醬薄而且調味十足😜炸物冇油渣味,又唔會炸到油笠笠🔥火喉控制得好好👏

最初睇落個size唔係好大,但食晒成個set原來好飽肚✌🏻

Loaded Lobster fries cup ($95)
龍蝦肉+薯條🍟呢個#薯條 重點竟然不在龍蝦肉,而係上面嘅黑松露 😍😍😍黑松露醬加芝士 ,味道好好食!除左香氣仲真係有松露味👅如果有多d醬就更好啦🙊而家真係唔多夠送晒成兜,🧀芝士有咸香, 薯條炸得幾好,脆身又唔油,反而龍蝦雖然啖啖肉,不過肉質較乾,淪為配角。價錢屬於貴,不過都幾大盤,記得趁熱食,唔係芝士凍左會變硬☝🏻 Lobster Central d 炸物真係好唔錯!
Loaded Lobster fries cup
$99 (Lunch)
Crab roll
  • Spiced popcorn shrimp
  • Crumbed oysters
2017-07-19 1537 views
話說前排日本好興嘅龍蝦包宜家香港都有機會食到所以就帶埋鍾意食龍蝦嘅媽媽來試吓餐廳唔係好大 全部都係高台座位 落完order店員會主動送上食物依家銅鑼灣分店有午市套餐Roll加上一款小食同汽水 都只係$99(龍蝦包要額外加$40)係銅鑼灣區來講 價錢真係都幾抵我哋兩個人分別帶咗龍蝦包同蟹包套餐小食就叫咗番薯條同炸蠔配有兩罐汽水Roll大約有一隻手板大啲咁長一個人食絕對冇問題 加埋小食就啱啱好龍蝦包一場黎到當然要試龍蝦包啦龍蝦肉好多 食落肉質都好爽甜加埋下面烘至脆身嘅麵包 係唔錯的蟹肉包鍾意食蟹嘅我帶咗個蟹肉包比自己相比起龍蝦包 我更加鍾意蟹肉包蟹肉食落真係好鮮甜 而且好juicy 下獄中間夾雜着少少檸檬粒 檸檬嘅清香更加帶起蟹肉嘅鮮甜而且價錢都比龍蝦包平蕃薯條蕃薯條唔係到到都有 鍾意食番薯嘅我當然要嗌龍蝦薯條大食嘅我 食完一個餐當然唔夠最後追加左一個龍蝦薯條 薯條上邊有龍蝦 黑松露醬 辣椒粉 同最重要嘅芝士芝士嘅份量好多好多龍蝦加埋薯條一齊食真係好正
話說前排日本好興嘅龍蝦包
宜家香港都有機會食到
所以就帶埋鍾意食龍蝦嘅媽媽來試吓

餐廳唔係好大
全部都係高台座位
落完order店員會主動送上食物

依家銅鑼灣分店有午市套餐
Roll加上一款小食同汽水 都只係$99
(龍蝦包要額外加$40)
係銅鑼灣區來講 價錢真係都幾抵

薯條上邊有龍蝦 黑松露醬 辣椒粉 同最重要嘅芝士
芝士嘅份量好多好多

龍蝦加埋薯條一齊食真係好正

2017-07-16 159 views
The crab roll is surely to die for! Grab lunch w/ my dad & we all very delighted! $99 for a lunch set in CWB is absolutely a great deal, we ordered crab x lobster roll ($139), truffle fries & spiced popcorn shrimp.Both of the rolls are buttery grilled & topped w/ lots of crab meats x lobster meats. My favourite is definitely the crab roll, more seasoned & flavoured than the lobster roll. The spiced popcorn shrimp is so delicious that we keep on eating & ignore the truffle fries. The truffle frie

Both of the rolls are buttery grilled & topped w/ lots of crab meats x lobster meats. My favourite is definitely the crab roll, more seasoned & flavoured than the lobster roll. The spiced popcorn shrimp is so delicious that we keep on eating & ignore the truffle fries. The truffle fries isn't aromatic & obviously less truffled. The spiced popcorn shrimp is more appealing, crispy on the outer & not so spicy at all!

Accompanied with the coke, I was so full yet satisfying. Will be back again for sure!
2017-07-14 182 views
近排發現左lobster central喺銅鑼灣登龍街開左分店 所以同友人去試下 原來而家做緊一個好抵食嘅lunch set套餐最平$99就有成個包,有得揀蟹肉、牛肋骨、帶子同蝦,如果要食龍蝦就要加多$40,即係$139。平時百幾蚊淨係得個包,而家仲可以揀多種小食同可樂,真心抵!我地兩個就揀左龍蝦包同蟹肉包蟹肉包($99)大家睇到啲蟹肉係疊到成座山咁,真係好多下,相當足料,蟹肉鮮甜,底下黃色果啲就係蟹膏!所以成個包都幾濃蟹味,值得一食 只係做得有啲濕,可能太多蟹膏嘅關係龍蝦包 ($139)重點黎啦龍蝦包,龍蝦完全無同你慳,一樣疊到高一高,咬落去肉質扎實,但未去到彈牙爽口,有龍蝦味同埋鮮甜。佢唔係落左好多醬,靠本身龍蝦嘅鮮味帶岀味道。值得一讚嘅係個包,外皮烘得香一香,內裡夠鬆軟綿綿,仲有牛油香味,正!小食揀左受歡迎嘅炸蝦粒同炸蠔,仲附加左兩樣小食。炸蝦粒 炸得都幾好食,個炸粉唔會太厚,入面食到蝦膠嘅味道。炸蠔 炸得一般啦,無乜蠔味炸蕃薯條($38)炸蕃薯條聽落無咁熱氣所以叫左,點知真係無咁熱氣,比一般薯條甜好多,無咁膩。龍蝦沙律 ($98)唔夠喉叫多左個龍蝦沙律,不過唔係好多

我地兩個就揀左龍蝦包同蟹肉包

蟹肉包($99)
只係做得有啲濕,可能太多蟹膏嘅關係

龍蝦包 ($139)

小食揀左受歡迎嘅炸蝦粒同炸蠔,仲附加左兩樣小食。

炸蝦粒
炸得都幾好食,個炸粉唔會太厚,入面食到蝦膠嘅味道。

炸蠔
炸得一般啦,無乜蠔味

炸蕃薯條($38)

龍蝦沙律 ($98)
唔夠喉叫多左個龍蝦沙律,不過唔係好多

2017-07-10 145 views
早前去銅鑼灣美食街登龍街時,經過此餐廳時已經心思思想食,畢竟咁耐都無食過龍蝦包。個日都有望一望個餐牌,見到佢地個Lunch Set超抵!平時單一個Lobster Roll都起碼$100或以上,所以先唔捨得食。但呢度有個熱狗有小食配汽水,超級經濟實惠!重點係星期六日都有呢個set,唔使捱貴Lunch~店內全部都係吧櫈,牆上又有粉筆字塗鴉,頗有美式快餐的休閒風。星期日黎食個輕盈午餐,都幾chill!Lobster Roll ($139) & Crab Roll ($99) 我地叫左兩個唔同包,店員主動問我地使唔使切一半,等我地可以方便食。於是我地自己mix & match,兩款包都可以食到!Lobster Roll的外層烘成微脆,但包身還是軟棉棉的,而且有淡淡的牛油香。龍蝦肉大部分都用上蝦拑的位置,所以食起來啖啖都係肉!肉質爽口彈牙,味道也不是淡茂茂的那種龍蝦。醬汁上較簡單,吃到有牛油蒜蓉粒同少許香料,但正正越簡單的調味,先食出龍蝦的鮮甜。不過,比起signature,我個人較喜歡Crab Roll!Crab Roll裏的蟹肉滿到爆瀉,吃下去有咸鮮的海水味和濃郁的蟹膏,所以味道上比龍蝦較重

Lobster Roll ($139) & Crab Roll ($99) [Sets]
不過,比起signature,我個人較喜歡Crab Roll!Crab Roll裏的蟹肉滿到爆瀉,吃下去有咸鮮的海水味和濃郁的蟹膏,所以味道上比龍蝦較重。而且醬汁方面,蟹肉拌上了沙律醬和牛油蒜蓉,又香又滑。
起初以為個包望落好細會唔飽,但由於食落每口都啖啖肉,食完都飽左六成!
Lobster  Roll &  Crab  Roll

小食: Crumbled Oysters (Left) & Spiced Popcorn Shrimps (Right)
炸蠔有三粒,炸漿不厚而且炸至金黃色,非常可口。望上去蠔身較細,但裏面既蠔肉其實是脹卜卜的。
這個炸蝦的大小非常適合做小食,一口一粒。炸蝦外面落左辣粉,仲可以點千島醬,惹味十足。
Crumbled  Oysters  &  Spiced  Popcorn  Shrimps

Lobster Bisque ($68)
超愛這碗金黃色的龍蝦湯,原因係湯頭十分十分鮮甜香濃!呢度既龍蝦湯唔係杰身打獻個種,因為係重cream多啲,所以都幾滑。

Loaded Lobster Fries - Cup ($95)
第一次食咁矜貴既薯條-- 配龍蝦肉同黑松露沙律醬!加上芝士,極邪惡的配搭,令我一條接著一條係咁食呢

Loaded  Lobster  Fries  Cup
2017-07-09
2017-07-10 97 views
中午又走到銅鑼灣的登龍街覓食,看到這家剛剛開門,於是我便內進,點了兩款包及兩款小食。吃包除了餡料重要外。但其實麵包都都好重要!欣賞師傅將麵包焗得外脆內軟,有淡淡的牛油香。龍蝦包及蟹包的餡料夠足,上手有份量,絕不欺場。先吃蟹包,蟹肉十分鮮甜,咬下有蟹肉汁;蟹肉雖然已拆散,但入口依然彈牙,新鮮度高!然後再吃主打的龍蝦包,美國波士頓龍蝦拆肉配上龍蝦醬汁味道好清甜,龍蝦肉爽彈。相比下我比較喜歡蟹包的濃濃蟹味。爆谷蝦每粒都由原隻蝦肉炸成,一盒的份量不少,而且炸得金黃香脆,入口蝦味夠亦爽彈,蘸上沙律醬更惹味。松露薯條屬幼身,薯條屬幼身很香脆,配有沙律醬汁令人吃不停。服務:職員有禮、會推介食物。環境:不油有油煙,光猛及英語流行曲,正是我杯茶哦。

龍蝦包及蟹包的餡料夠足,上手有份量,絕不欺場。

相比下我比較喜歡蟹包的濃濃蟹味。

松露薯條屬幼身,薯條屬幼身很香脆,配有沙律醬汁令人吃不停。

服務:職員有禮、會推介食物。
環境:不油有油煙,光猛及英語流行曲,正是我杯茶哦。
2017-07-08
$100 (Lunch)
2017-07-09 123 views
香港近期好似好流行食龍蝦包, 早前食咗呢間lobster central既龍蝦包。Lunch的時候去吃也蠻抵吃的, 它的lunch set是$99。Lunch set入面可以選擇三款東西 , 首先是選擇要什麼海鮮作包的夾心 , 第二就是選擇它的小吃, 小吃有很多款, 例如有mac and cheese、炸蠔、薯片、炸薯條等等, 第三便是選擇飲品, 它有可樂或無糖可樂供選擇。我們選擇了吃龍蝦包 (要另加$40), 因為龍蝦包好像是店裏最受歡迎的包。小吃方面, 我們選擇了mac and cheese和crumbed oysters。Mac and cheese上面有一層xo醬。它和mac and cheese原來很夾, 味道很特別, 不像在外國那種只有芝士和通粉的mac and cheese。龍蝦包的分量比我想像中少, 但原來吃下整個也很飽肚的。龍蝦包裡塗上了一層牛油和沙律醬, 裏面有非常足料的龍蝦肉, 龍蝦肉非常爽口, 麵包烘至鬆脆。

2017-07-08
$139 (Lunch)
  • Lobster roll
2017-07-09 111 views
本來自己都鐘意食Lobster Roll,我本身唔鐘意咁多沙律醬,鐘意啖啖真材實料,係香港既Lobster Roll店,我就非常推介呢間。我經常幫襯佢地既銅鑼灣分店,因為呢度有非常抵食既Lunch Set!! Lunch Set 三部曲:包+小食+Coke。包可以選蟹肉包、帶子包、牛肉包、虎蝦包,半份($79)或全份($99),如果想食龍蝦包就要另外加$40。揀完包之後就可以揀一個小食,仲有可樂!平時一個包都要百幾蚊,所以呢個Lunch Set真係好抵!龍蝦包啖啖龍蝦肉,龍蝦肉唔會雪到好凍,好鮮甜,而且我鐘意個包唔太重牛油味,烘到少少熱又鬆軟。除左龍蝦包,蟹肉包一定係我每次既必點之一。同龍蝦包一樣,蟹肉包都係非常之咁足料!但蟹肉既鮮甜味仲明顯過龍蝦!所以我會推薦蟹肉包多d! 連收銀哥哥都話鐘意食蟹肉多過龍蝦呀!小食方面,我地揀左炸蕃薯條同黑松露薯條,我個人鐘意甜甜地既蕃薯條多d。而且份量都好慷慨,Lunch都一定夠食夠滿足!食完Lunch,係度坐陣吹下水,坐坐下又口痕,所以加左個Popcorn Shrimp 同Lobster Fries,Lobster Fries 係薯條上面都加左好多

Lunch  Set
全份Rolls  Set

黑松露薯條  炸蕃薯條

Lobster  Fries
Lobster  Fries
食完Lunch,係度坐陣吹下水,坐坐下又口痕,所以加左個Popcorn Shrimp 同Lobster Fries,Lobster Fries 係薯條上面都加左好多龍蝦,Popcorn Shrimp就比較熱氣,試一次夠啦,哈哈。

2017-07-08
$100 (Lunch)
  • Crab  Roll
2017-07-04 67 views
久聞龍蝦飽嘅大名,一直都好想試吓,可惜每次路過都已經食飽。咁啱虎蝦飽做優惠買一送一,去完香奈兒pop up store敗家,就幫銀包止止血,順便試虎蝦飽。一坐低已聞到好香嘅牛油味,在座都唔少人叫虎蝦飽。飽嘅份量唔算大,稍為餓d或大食d都一定唔夠。但虎蝦肉都幾爽口,加上濃濃牛油香同香草,食完一個好想encore。但價錢較貴,正價就要$8x,但有機會都想試食龍蝦飽,假如再有優惠就perfect la
虎蝦飽
2017-06-19