2025-02-13
一直好鍾意豆乳產品,最近留意到好多商場都有呢間新加坡過江龍Jollibean(石磨樂豆)進駐,連屋企附近嘅YOHOMALL 都開咗分店,就搵日試下!Jollibean 30年來都堅持每晚浸豆、每朝煮豆,每日石磨鮮製。店面好小,只做外賣,但食物及飲品款式都好多元化,食物唔單止有甜品及豆乳布丁,仲有唔同口味嘅吐司供應,鹹甜皆備!飲品方面,除咗有生豆乳,仲有豆乳茶、豆乳沙冰、豆乳奶蓋等等,好立克豆乳、即磨咖啡豆乳、微甜濃豆乳都係熱飲,好啱秋冬飲呢!黑白芝麻豆腐花$28豆腐花質感比平時食開嘅挺身,但口感都好滑,唔會嚡口。不愧為豆乳專門店,豆腐花豆味非常香濃,加埋芝麻糊,更添芝麻香!另外配埋糖漿,我冇落都覺得夠味啦!三色芋圓西米露$39好足料,芋圓同西米露份量超級慷慨,款式唔只3色,見到大概有5款呢!芋圓口感Q彈,豆乳豆香濃郩,推薦!奶蓋芋泥小丸子$39 小丸子口感軟糯,份量好足,配搭綿密嘅芋泥、輕盈豆香嘅奶蓋,味道有層次。田園雞扒吐司$41 Size比想像中小,不過雞扒調味唔錯,吐司都算香脆。Jollibean 間中會有期間限定款,例如:討論度甚高嘅川貝枇杷膏豆腐花,好得意!
黑白芝麻豆腐花$28
三色芋圓西米露$39
奶蓋芋泥小丸子$39
田園雞扒吐司$41
Size比想像中小,不過雞扒調味唔錯,吐司都算香脆。