2023-10-04 38 views
有接近一年嘅時間冇嚟到西貢,難得趁平日放假,約埋朋友去café食早餐傾下計,之後去行下山。記得之前喺Deer Coffee嘅前身食過brunch,質素唔錯,所以打算嚟食多次懷緬下。點知嚟到舖面,原來已經轉左另一間café,見門面同店內嘅裝修都好有格調,所以試試。店鋪裝潢清新,而且係pet friendly,有齊室內外座位,整體環境令人舒服。店員好親切,同佢地傾左幾句,先知原來呢度嘅老闆係前café嘅員工,上一手唔做,而老闆本身都好鍾意呢個舖位,所以就承接左。老闆們都係好有禮貌同埋笑容滿面嘅後生仔,希望佢地可以努力經營,做自己想做嘅野。蜜汁雞扒炒蛋多士呢度嘅蜜汁雞扒真係大推!雞扒大塊厚肉,最驚喜係做到皮脆肉嫩,仲好juicy。炒蛋滑溜,鋪喺脆卜卜嘅多士面一齊食,好味呀。而沙律用左自家調配嘅沙律汁,酸酸食食,開胃。蘑菇牛角包炒蛋蘑菇炒得乾身焦香,而牛角包焗到香脆,將蘑菇同炒蛋夾喺包入面,大啖咬落去,口感豐富。明太子雞翼餐牌寫明呢款小食需要20分鐘製作。當我地食完兩份多士、牛角包後,小食剛剛好登場。漲卜卜嘅雞翼入面包住滿滿嘅微辣明太子,雞翼表面焗到好香口,面明太子味道唔錯,唔會好咸,幾惹味。

蜜汁雞扒炒蛋多士
蘑菇牛角包炒蛋
明太子雞翼
Espresso tonic
第一次飲Espresso tonic。先呷一口,咖啡甘香,攪勻後再擠少少青檸,有氣嘅咖啡帶點點酸,感覺幾得意。
焙茶拿鐵
綠茶拿鐵飲得多,但焙茶口味就真係第一次試。泡沫細緻幼滑,焙茶香郁,沖調手勢好好呀,值得一飲。