2017-07-28
無論係路過定特登去,唔知點解每次去都係無開舖!今次終於食到喇~山東人阿純主理~(之前報導有訪問過老板阿純原來係男人,我成日以為係女人)小店位於荔枝角道,雖然喺路邊但算喺較偏嘅位置。舖面較舊,佢度門好似就甩就甩咁好攪笑!舖頭主打山東菜,北方餃子當然係賣點!一入舖𥚃面就見到張包餃子嘅枱!即點即包?係真唔係呀?無留意到喎!下次睇清楚d先!地方唔算大,一般茶仔格局。酸辣湯見有人飲緊酸辣湯,有分大細,15蚊一碗細叫碗試下先!可以辣少少就更好!涼拌海帶絲差緊d咸味!香辣海蜇差緊d咸味,辣味都唔夠山東燒鷄全晚之最,加埋個汁超正!尖椒皮蛋我麻麻地個汁極醋韮菜餃皮都唔算厚,中規中矩啦!羊肉餃拼鮮蝦帶子韮黃餃有人终於食到羊咩咩喇!羊肉餃我冇食,朋友冇特別意見,只係今次呢轉餃子皮厚咗dd !鮮蝦帶子韮黃餃d韮黃又唔夠香!食完成餐餃,除左個酸辣湯同燒鷄不錯,其他都一般!不過呢度出名嘅……係我唔食既羊咩咩!可能羊真係做得出色我唔知!講到底都係2013米芝蓮推介,餃怪點都要朝聖下!
地方唔算大,一般茶仔格局。
酸辣湯
涼拌海帶絲
差緊d咸味!
香辣海蜇
差緊d咸味,辣味都唔夠
山東燒鷄
全晚之最,加埋個汁超正!
尖椒皮蛋
我麻麻地個汁極醋
韮菜餃
皮都唔算厚,中規中矩啦!
羊肉餃拼鮮蝦帶子韮黃餃