2024-12-08
## 食評:Odelice! (蘭杜街) (灣仔)今日我同女朋友慶祝生日,選擇咗一間我從未去過嘅法國餐廳——Odelice!。聽講呢度嘅食物好評如潮,所以我哋都抱住期待嘅心情,準備享受一頓美味的法國菜。### 服務體驗一開始,我哋發現餐廳有提供八折套餐,於是就問侍應是否可以享用。侍應答應我哋,如果改到網上訂餐就可以享受優惠。我哋試圖進行網上操作,但最後遇到技術問題,令我女朋友花咗一段時間去搞掂。然而,當我們終於完成所有步驟後,侍應卻告訴我哋原來唔可以用呢個套餐。這令我感到非常失望,心情就好似被潑了一盆冷水,因為若果佢一開始就清楚告知套餐限制,就可以避免我哋嘅困擾。再講到那位女侍應,真係有一種「黑口黑面,似乎欠佢錢」的感覺。當我問起湯品的時候,佢用一個好唔耐煩的語氣答我:「紅菜頭忌廉湯。」聲線惡劣得好似我問佢要打人咁。上菜時更是粗魯,將碗"嘭"一聲放落張枱,完全冇一點優雅。當時餐廳並不是繁忙時間,開始時(6pm)整個餐廳只有我哋這一桌,其他客人係我哋開始上菜後先慢慢入座,咁樣嘅服務態度真係令人難以理解。### 食物評價不過,幸好食物嘅質素彌補咗服務上的不足。今日我哋點咗以下幾樣:- **
### 服務體驗
### 食物評價
- **青口**:入味十足,鮮嫩可口,簡直就係海洋嘅味道,讓人忘記所有不快。
- **意大利海鮮燴飯**:米飯煮得剛好,海鮮味道濃郁,令人回味無窮,真係值得為呢碗飯而再來一次。
- **香煎帶子**:煎得恰到好處,外脆內嫩,搭配忌廉醬汁,簡直完美,彷彿一口就能帶我飛到法國。
- **牛骨髓**:牛味濃郁,香醇,令人一試成主顧,心情瞬間提升。
此外,餐廳提供嘅薯條亦非常可口,外脆內軟,為整頓飯增添咗不少風味,甚至可以當作心情救星。
### 總結
整體而言,Odelice!嘅食物讓我驚喜,雖然服務方面有待改善,但美食的魅力仍然值得一試。如果你想享受法國菜,建議提前查詢清楚套餐優惠,以免像我哋咁遭遇不必要嘅麻煩。希望下次來訪時,能夠有更好的服務體驗,否則我可能真要考慮帶埋自己的笑容去!