2012-03-30
季季紅灣仔分店3月18號正式開張,老細早兩日去試,食完返黎話D點心唔錯,介紹我地去飲茶。身為聽話o既員工,我地第二朝就立刻訂位試食,睇下有幾唔錯。酒樓門面同裝修都店如其名般咁紅;全店都擺放左好多豬o既裝飾,因為季季紅出名食乳豬。酒樓左側為燒味外賣部。正門玻璃門一打開就係通往大堂o既自動扶手電梯,好有氣勢。上到一樓,發現原來酒樓三層都以自動電梯連接,集團真係捨得!再查問清楚,先知道原來季季紅為灣仔新店耗資達成千萬!其實酒樓面積好大,不過唔知點解D枱要擺到咁密麻麻,迫迫狹狹,令食客坐得好唔舒服,伙計自己亦行得辛苦。不過最奇怪都係中式酒家入面居然設有一個魚生部囉。雖然話係新開張,不過招呼絕不熱誠。服務生人數唔算少,不過想叫人落單,問野,收碟,叫極都冇人理我地,真係唔知大家忙緊乜。午飯時間只有一個鐘,為求速戰速決,大家就決定叫個四位用o既午市自選套餐,$318包點心四款,小食一款,小菜兩款,同粉麵飯一款: 點心一之蒜茸蝦春卷:炸得OK脆,個蝦餡都好爽,不過就食到成口油,太過肥膩,而且好勁味精。 點心二之時菜鯪魚球:太硬太實,估計因為用得太多粉,失敗得很! 點心三之南翔小籠包:小籠包唔夠熱,而且
點心一之蒜茸蝦春卷:炸得OK脆,個蝦餡都好爽,不過就食到成口油,太過肥膩,而且好勁味精。 點心二之時菜鯪魚球:太硬太實,估計因為用得太多粉,失敗得很! 點心三之南翔小籠包:小籠包唔夠熱,而且睇相都知入面唔夠湯,不過好在個豬肉餡唔會肥,所以食完一D都唔會溜。 點心四之蟹籽蒸燒賣:點心中質感同味道都係最正常o既一款,不過都係衰唔夠熱。 小食之海蜇分蹄:分蹄有陣「押」味,海蜇好油同好味精,食到我地四個都好口乾! 小菜一之豉蒜涼瓜蝴蝶腩:毫無鑊氣,完全食唔出有用蒜頭豆豉爆香過o既味道mad:!蝴蝶腩同苦瓜又硬又唔入味,勁唔掂! 小菜二之香芋南瓜滑 雞煲:同事們讚香芋同南瓜夠腍,雞個味道都校得唔錯。不過,問題係用煲上都可以唔夠熱,大家都覺得個餸係返叮之作。 粉麵飯之福建炒飯:我地四個食完都想問下依個當真係福建炒飯?外表唔吸引唔緊要,不過大家真係味食過咁冇鑊氣,而且走左燒鴨o既福建炒飯。未落芡前,個飯應該先用蛋炒過,依點連平時唔入廚房o既XO仔都知道,唔知係師傅忙得滯,定係唔夠料呢? 計埋茶錢同加一,每人要成一百蚊飲餐坐得唔舒服,食物水準油麻地o既茶,唔抵程度高到我地四個都唔會再返轉頭囉!