2024-11-12
襯朋友生日就同左佢去跑馬地食飯,師傅積極同客人交流,係一個非常驚喜嘅Omakase體驗🥰🌿前菜賣相精緻,分別有京都銀杏,用左松葉穿住,口感煙韌,第二款係太刀魚八番卷,內裏捲住牛蒡淮山,口感清爽,第三款係粟子甘露煮,味道甘甜,第四款係唐墨,即係烏魚子,加上鯛魚明太子配山椒葉🌿燒秋刀魚木の子木の子其實係指秋季嘅雜菌,用黎煮成湯品,味道香濃🌿刺身—九繪(くえ)九繪用中文黎講係龍躉嘅意思,配上紫蘇葉及酸汁一齊食用,味道非常清新🌿刺身—間八間白即係鰤魚,口感清爽,肉質肥而不膩🌿炸沙甸魚仔(畳みイワシ)疊起黎炸過嘅沙甸魚仔好香脆,作為餐中小食非常有特色🌿北寄貝口感爽脆鮮甜,建議一片可點鹽一片可點醬油🌿日本北海道水八爪魚師傅一拎條八爪魚腳出黎,大家都齊齊打返個卡先🤩分別有吸盤部分及切片刺身,配上醬油漬Wasabi及即磨Wasabi,其中醬油漬Wasabi令人印象深刻,食到大家感動流涕😂🌿筋子三文魚子蘿蔔溶呢款同樣令人印象深刻,同出面食到嘅三文魚子好唔同,咬落非常爽脆彈牙,配上蘿蔔溶,剛好平衡魚子嘅鹹香味🌿唐揚目光魚用了唐揚製法,酥脆可口🌿海老真丈其實即係炸蝦丸,口感鬆軟棉滑,用左富山白蝦去製成,配上
🌿燒秋刀魚木の子 木の子其實係指秋季嘅雜菌,用黎煮成湯品,味道香濃
🌿刺身—九繪(くえ) 九繪用中文黎講係龍躉嘅意思,配上紫蘇葉及酸汁一齊食用,味道非常清新
🌿刺身—間八 間白即係鰤魚,口感清爽,肉質肥而不膩
🌿炸沙甸魚仔(畳みイワシ) 疊起黎炸過嘅沙甸魚仔好香脆,作為餐中小食非常有特色
🌿北寄貝 口感爽脆鮮甜,建議一片可點鹽一片可點醬油
🌿日本北海道水八爪魚 師傅一拎條八爪魚腳出黎,大家都齊齊打返個卡先🤩分別有吸盤部分及切片 刺身,配上醬油漬Wasabi及即磨Wasabi,其中醬油漬Wasabi令人印象深刻,食到大家感動流涕😂
🌿筋子三文魚子蘿蔔溶 呢款同樣令人印象深刻,同出面食到嘅三文魚子好唔同,咬落非常爽脆彈牙,配上蘿蔔溶,剛好平衡魚子嘅鹹香味
🌿唐揚目光魚 用了唐揚製法,酥脆可口
🌿海老真丈 其實即係炸蝦丸,口感鬆軟棉滑,用左富山白蝦去製成,配上日本青椒伴碟更添風味
黎到壽司部份 🍣靜岡熱海金目鯛 第一款係靜岡熱海嘅金目鯛,肉質清淡鮮甜且色澤亮麗
🍣九洲關鯖 呢款係新鮮鯖魚,味道較濃,但個人好喜歡
🍣鰤魚 用左天然鰤魚,油脂感重,有入口即溶嘅感覺
🍣青森帆立貝昆布漬 口感軟滑,已用昆布漬調過味
🍣三重縣甘海老 緊記唔好拆散食,唔係師傅會嬲嬲豬的😂食落口感軟嫩獨特
🍣北海道秋刀 全年只有兩個月食用期,外表色澤閃亮,滿滿甘香濃郁嘅魚鮮味
🍣中拖羅 係三款吞拿魚中個人最鍾意嘅一款,油脂感適中,係口感最好嘅一款
🍣大拖羅 油脂感滿滿,絕對係幸福嘅油脂
🍣吞拿魚醬油漬 用左稀有部位 - 天身部位,肉質柔軟,唔需要額外再點醬油已經好夠味
🍣馬糞海膽 師傅特別為我準備嘅海膽,仲有得encore😳不過因為太飽嘅關係我都無力戰鬥了😂
🌿麵豉湯 加左魚落去煮嘅麵豉湯,味精夠哂清甜
🌿南瓜蒸布丁 & 哈密瓜 南瓜蒸布丁口感好特別,軟棉得黎又唔會太甜,加上清甜嘅哈密瓜,為晚餐劃上完美句號
師傅整晚絕無冷場,一晚只安排一輪食客,時間非常充足👍🏻絕對係一個唔錯嘅Omakase體驗🫶🏻