Restaurant: Suzuno
Terms & Details:
1 day(s) ago 6 views
廚師發辦各家各法,洋溢師傅的個人風格,除此以外,原來師傅健談與否,亦可以有很大分別,跑馬地的「寿々乃」,主理人非常健談,營造好客氛圍,閑話家常,親切如在朋友家宴。晚上的廚師發辦每位收費$1880,配合精心配製的食物及新鮮的刺身食材,物有所值!先付新年首季,師傅刻意造出多款日式地道賀年食品,繼續喜氣洋洋。有丹波黑豆、栗子、日出魚蛋、雞蛋魚肉做的伊達卷及昆布卷等;舒適的食物,喚醒胃納。季節-新年清湯紅白顏色好意頭,蝦喻意長壽及身體健康、年糕喻意事事順利、雞代表五谷豐收,組合有意思,而柚子的作用是調味。刺身五點:長崎雉羽太.醋汁 即是石班,以醋汁調味,鮮甜味清,回甘悠久,我很喜歡。富山白蝦.鼓油一小疊已是幾十條的迷你白蝦,晶瑩剔透,奢華的美味。熊本縞鰺 貌似油甘魚,但級數高許多,肉質爽脆,配芥末鼓油食。炸沙甸魚苖迷你沙甸魚交織成一片片的脆餅,數數黑色的眼仔就知有幾十條之多,很香脆,少少鹹鹹地的味道很討好。北海道生北寄貝生的北寄貝,因此呈紫色而非常見的暗紅色,極爽口。水白瓜魚.芥末漬魚肉及爪管鴛鴦配,非常爽甜,蘸少許芥末漬,鹹鹹地很夾。季節料理之一:崑布醬油燒白子相比酸汁煮,我更愛燒白子,外脆
先付
新年首季,師傅刻意造出多款日式地道賀年食品,繼續喜氣洋洋。
伊達卷
季節-新年清湯
新年清湯
新年清湯
刺身五點:
長崎雉羽太.醋汁
即是石班,以醋汁調味,鮮甜味清,回甘悠久,我很喜歡。
富山白蝦.鼓油
一小疊已是幾十條的迷你白蝦,晶瑩剔透,奢華的美味。
熊本縞鰺
貌似油甘魚,但級數高許多,肉質爽脆,配芥末鼓油食。
北海道生北寄貝
生的北寄貝,因此呈紫色而非常見的暗紅色,極爽口。
水白瓜魚.芥末漬
魚肉及爪管鴛鴦配,非常爽甜,蘸少許芥末漬,鹹鹹地很夾。
季節料理之一:崑布醬油燒白子
崑布醬油燒白子
相比酸汁煮,我更愛燒白子,外脆內肥美,口感一流。
崑布醬油燒白子
和哥山的上乘吞拿魚腩,色澤亮麗,粉嫩吸引,面前即劏即做,好不期待!
和哥山的上乘吞拿魚腩
和哥山的上乘吞拿魚腩
季節料理之一:炸目光魚
炸目光魚
炸至完全通透,魚骨可吃,每一口皆香脆。
炸目光魚
接下來是壽司系列,全部是一口壽司刺身與飯的完美組合,基本上是刺身包着飯,但客人可要求多飯或少飯。
師傅建議翻轉壽司入口,嚐味的舌頭便會先接觸到刺身,咀嚼時就是刺身包着飯的味道,更能享受到每一件壽司不同的風味;想一想理論非常合理,平日舌頭先碰到壽司飯,感覺就是差不多,現在才恍然大悟!
壽司10貫,吃得滿足:

金目鯛壽司 - 酸酸哋的醋香
金目鯛壽司
岩手縣甘海老壽司
三隻蝦並排,倍增口感,呢一款有特色!
愛知縣赤貝壽司
非常新鮮,才有這個色澤。
中拖羅壽司
大拖羅壽司.鹽-因為太肥,無需加鼓油
大拖羅壽司
吞拿魚醬油漬壽司 - 肥美帶酸香
吞拿魚醬油漬壽司
十勝紅豆水羊羮.福岡士多啤梨
自家做的水羊羮,唔太甜,適合香港人的口味。
2025-02-25
$2068 (Dinner)
金目鯛壽司
大拖羅壽司
吞拿魚醬油漬壽司
1K
2024-11-18 1318 views
每次來到壽々乃,心裡總有一份期待。從多年前的太古店光顧至今,鄧師傅一如既往談笑風生,今次特意預訂日本直送新鮮毛蟹,只見師傳手起刀落,好快同蟹蟹講左再見😂 ,今次仲有海膽三重奏,由白海膽到紫海膽,再到馬糞海膽,有口福 (下集講)【前菜】 水雲配白海膽,入口的鮮甜與水雲的滑溜口感好融洽,唐墨與蘿蔔的清新搭配,恰到好處的鹹香。太刀魚、牛蒡同輕輕炸過的太刀魚骨刺入口酥脆【熱食】 澧魚清湯,帶點點柚子清香,鱧魚呢種細長魚,要用骨千刺(一種日本的去骨技術)目的是在保持魚肉完整的情況下,去除骨頭湯的口感極致清澈,卻又有一絲馥郁,溫潤又帶點涼意【毛蟹的藝術】 重頭戲自然是來自北海道的毛蟹。以四種形式呈現:刺身、茶碗蒸、天婦羅,最後甲羅燒。毛蟹刺身肉質細膩,鮮甜滿滿,蘸點清淡的醋橘,鮮味愈加豐富。茶碗蒸中的毛蟹出汁更是一絕,簡直是溫柔的鮮味轟炸。毛蟹天婦羅,最後再拆肉加甲羅燒,當日毛蟹超多膏,燒過後更是鮮濃愛媛縣 真鯛三重縣 甘海老關鯖 豐腴四國 真蠔@suzunojp

【熱食】

湯的口感極致清澈,卻又有一絲馥郁,溫潤又帶點涼意

愛媛縣 真鯛

三重縣 甘海老

關鯖 豐腴
四國 真蠔

@suzunojp
2024-10-18
2024-09-25 2431 views
為慶祝好姊妹生日, 特意book咗呢間同事介紹嘅Omakase食dinner, 果然環境、氣氛、食物質素都好有水準, 令我地好滿意! 餐廳一排式座位, 師傅就只有一個, 細心幽默, 一個人主理食物, 質素有保持, 而且晚餐menu就只有一個。先送上先付: 銀杏、甘露煮栗子、唐墨,蘿蔔、明太子鯛魚同埋鹹鹹地有層次嘅太刀魚卷牛蒡鱧魚清湯:魚骨已切碎,魚質滑,湯底清甜真魚太、紫蘇花、酸醋、醋橘:脂肪少,有淡魚香,食到淡淡花香,魚邊帶少少筋胳甘海老 wasabi: 爽滑creamy,甘香鮮甜靜崗甘目鯛:魚皮經滾水焯過,更爽,淡淡鮮魚香富山炸白蝦:香口不油北海道水8爪魚,吸盤、鬚,醬油漬wasabi:爽脆吸盤釀入wasabi漬:一咬爆開,一迅間攻鼻刺激,口感味道同樣一流!筋子:比平時食嘅三文魚籽size小一點,更爽脆,混合蘿蔔蓉食,味道不會過於鹹天婦羅粟米:天婦羅炸皮透薄,分別有黃粟米、白栗米, 突顯到白粟米更清甜多汁炸白蝦丸:軟彈多汁,味道鮮甜,可稱得上是為這道和食而來縞鰺:魚質緻滑細緻帆立貝 昆布漬醃過:口感軟滑,後徑有微微昆布味關鯖:超嫩魚質,鮮香滋味槍魷魚:紫蘇葉點驟調味,爽滑,鮮味中帶

先送上先付:

鱧魚清湯:魚骨已切碎,魚質滑,湯底清甜

甘海老 wasabi: 爽滑creamy,甘香鮮甜

靜崗甘目鯛:魚皮經滾水焯過,更爽,淡淡鮮魚香

富山炸白蝦:香口不油

北海道水8爪魚,吸盤、鬚,醬油漬wasabi:

炸白蝦丸:軟彈多汁,味道鮮甜,可稱得上是為這道和食而來

縞鰺:魚質緻滑細緻

帆立貝 昆布漬醃過:口感軟滑,後徑有微微昆布味

關鯖:超嫩魚質,鮮香滋味

槍魷魚:紫蘇葉點驟調味,爽滑,鮮味中帶紫蘇葉嘅清香

北寄貝:軟中帶微爽,鮮甜唔腥

秋刀魚:京都芽蔥、少少薑,完全冇腥,甘香鮮味,魚質幼嫩

長崎中吞拿魚腩:魚質細嫩冇筋,一咬滲出出魚油

蛇腹 大拖羅:近乎入口即溶,豐富魚油

醬油漬吞拿魚:雖魚油少,但富有魚鮮味

白海膽:creamy入口即溶,甘香鮮甜味十足,脆紫菜包住,外脆內軟

最後送上熱味噌湯同埋熱情果芝士餅+日本哈蜜瓜,

日本哈蜜瓜超香甜多汁, 熱情果芝士餅甜酸解膩。
歷時兩個半小時Omakase dinner, 非常滿足!
2024-09-23
$2070 (Dinner)
2024-09-14 2140 views
寿々乃位於跑馬地,係銅鑼灣利舞臺附近,唔難搵🤗。雅 MIYABI $1,880先付🌟黑豆🌟官崎縣沢蟹🌟鯛魚昆布漬🌟太刀魚卷牛蒡🌟長夜蘆筍季節🌟京都名物 鱧魚清湯脂肪少,口感相對較為清淡爽口,師傅預先把魚骨細切,令魚肉更順滑。刺身五點🌟鱸魚 - 嚟自四國嘅鱸魚肉質結實,帶有少許甜味。🌟間八 - 嚟自鹿兒島嘅間八口感一流☺️,味道比真鯛還要淡🌟甘海老 - 嚟自三重縣嘅甘海老甜肉質細綿,味道清甜🥰。🌟水八爪魚(腳和吸盤) - 師傅係面前親手將約長1.2米八爪魚腳🦑嘅吸盤切下,保證新鮮。吸盤好爽口,中間放少少wasabi,非常好味😋。另外八爪魚腳新鮮煙韌,同樣好味🥰。🌟紫海瞻 - 嚟自岩手縣嘅紫海膽,師傅話即使是同一批海膽,亦有不同味道,但同樣口感幼滑,味道甘甜。季節料理二品🌟粟米天婦羅 -北海道白粟米和 長崎 黄粟米,炸衣薄身,味道清甜🌟海老吓丈海老真丈 - 即係炸蝦丸😆,師傅話入面係由大約4️⃣0️⃣隻白海老整成😳,唔怪得又大粒,口感又豐富啦🤤。壽司十貫🌟伊佐木 - 味道鮮甜脂肪豐盈、肉質白裡透紅🥰。師傅話當造的伊佐木肉身才會出現紅色🔴。🌟甘目鯛 - 嚟自伊豆熱海市嘅金目鯛🐟肉質Q嫩🤗,魚肉有甜香濃
寿々乃位於跑馬地,係銅鑼灣利舞臺附近,唔難搵🤗。

雅 MIYABI $1,880

🌟長夜蘆筍

季節
🌟京都名物 鱧魚清湯

刺身五點
🌟鱸魚 - 嚟自四國嘅鱸魚肉質結實,帶有少許甜味。
🌟間八 - 嚟自鹿兒島嘅間八口感一流☺️,味道比真鯛還要淡
🌟甘海老 - 嚟自三重縣嘅甘海老甜肉質細綿,味道清甜🥰。

季節料理二品

壽司十貫
🌟甘目鯛 - 嚟自伊豆熱海市嘅金目鯛🐟肉質Q嫩🤗,魚肉有甜香濃郁嘅味道,口感肥而不膩🥰。
🌟青森縣帆立貝昆布漬 - 肉質柔軟,味道清新☺️
🌟關鯖魚 - 紮實、富有彈性,越嚼味道愈顯濃郁,鮮香四溢。
🌟初秋刀 - 第一批嘅秋刀魚所以特別罕有同埋貴,味道特別新鮮,完全沒有魚腥,原來秋刀魚竟然可以有感嘅口感。
🌟槍魷魚 - 相對於其他墨魚或魷魚,其口感較肉薄、鮮甜。
🌟中拖羅 - 嚟自和歌山中拖羅🐟魚脂分佈恰到好處,非常甘香🥰。
🌟蛇腹拖羅 - 由於蛇腹拖羅是拖羅中最肥美,油份最豐富嘅部位,所以師傅落了鹽減低油膩感。入口即溶。
🌟吞拿魚 - 肉質滑嫩,醬油🧉甘香,由於用了天身部位,所以零舍好食😋。
🌟馬糞海膽 - 海膽來自北海道根室海膽,海膽色澤橙黃🟠,味道濃郁,口感嫩滑,配埋非常脆嘅紫菜一齊食,口感一流😍。

味噌湯/熱湯烏冬:
由於太飽,所以揀咗麵豉湯🍵。麵豉湯熱辣辣,味道非常濃郁,十分好飲😋。

甜品
🌟閃電密瓜 - 嚟自富山縣嘅閃電瓜口感絲般柔軟,果肉充滿甜香,含糖量比其他瓜高,因此味道濃郁。

🌟熱情果芝士餅

2024-08-19
Type of Meal
Dinner
2025-01-19 236 views
朋友帶左我去跑馬地一間omakase.未入到去都比個門口吸引住, 充滿日式亭園气氛, 入到去空間好寬敞。今次我地食‘雅-miyabi’餐,有:先付:太刀魚、岩手縣蝦、鰈魚昆布、黃金栗子和銀杏吸物:即清湯。是秋刀魚木之子湯。刺身五點: 1. 平目魚。配上紫蘇葉和酸汁。魚身爽彈肥美2. 縞鰺。有深海池魚王之稱。口感爽軟,帶有脂香,味道甘鮮。3. 白海老。是來自富山縣的白蝦。碗子裡藏有好多隻白蝦。白蝦味道非常鮮甜!口感滑lulu加醬油一起吃,味道好有層次. 白蝦素揚。連蝦殼原隻炸。鬆脆香口,但同時又吃得到蝦香,師傅說連殼吃多鈣,對骨好4. 水八瓜魚。師傅拿出原條觸手給我們看超長。今次分別食觸手及吸盤兩個部位,前者煙韌,後者爽口5. 赤貝、白見貝。白見貝即象拔蚌。兩款都是鮮活刺身,所以非一般地鮮美。口感非常幼滑爽口!應該是我吃過最優質的赤貝和白見貝料理二品:第一道料理是蒸蜆,來自愛知縣。師傅說沒有落鹽,鹹味都是來自海水,鹹中帶鮮。第二道料理是白蝦真丈。真丈意思是用魚漿或蝦漿與其他食材一起做成的丸狀物。大大粒,蝦味極香濃,口感軟彈再接下來是壽司十貫。金目鯛:來自靜岡縣。清甘軟滑。關鯖:來自大分縣
朋友帶左我去跑馬地一間omakase.
今次我地食‘雅-miyabi’餐,有:

先付:太刀魚、岩手縣蝦、鰈魚昆布、黃金栗子和銀杏

吸物:即清湯。是秋刀魚木之子湯。

刺身五點:
1. 平目魚。配上紫蘇葉和酸汁。魚身爽彈肥美

再接下來是壽司十貫。
金目鯛:來自靜岡縣。清甘軟滑。
關鯖:來自大分縣。由於鯖魚難保鮮,所以一般都是經醃製或經燒煮,好少會生吃,而大分縣的關鯖則是其中少有可以生吃的高級鯖魚。無經醃製,吃到鯖魚濃厚的鮮味,肥美扎實
帆立貝:來自青森縣。清甜,吃到帆立貝的鮮。
墨魚BB:好滑,師傅放了紫蘇葉在壽司中,所以有濃烈紫蘇味,但兩者又幾夾。
秋刀魚:秋季當做,原來秋刀魚都可以咁好味
甘海老:三隻一起食,那種口感與甘鮮好滿足
中拖羅:嫩滑,油脂滿溢
大拖羅:已落鹽,肥美可口
赤身:天身部位,即吞拿魚中間部位,接近脊骨的位置。已經醬油醃製,實淨順滑

最後送上味噌湯和甜品-蒸南瓜焦糖蛋糕配好甜的蜜瓜~

師傅十分熱情健談,不時問問你對食物的感覺,對每道食物都作仔細講解。不知不覺完成整晚近四小時的鮮味饗宴。這晚是個好好的用餐體驗,特別是師傅的熱情款待,一定會再返去食

位於跑馬地,位置方便,銅鑼灣地鐵站出囗行一陣就到。門面已洋溢著竹林風的雅氣。今晚依餐一食就食左三小時,無比寫意,而且食材非常新鮮,師傳的解說也很生動詳細,實在是我食過的omakase中最好味的!見食評不多,忍唔住要寫番兩篇讚下!希望之後唔會愈來愈難book><晚餐menu雖然價錢唔平,但食完就覺得好值依個價!因為正值一月頭來光顧,有些菜式特意選用了日本人新年會享用的菜式。就像"先付",每件小點都有祝賀之意,如身體健康和順利吉利之祝福。特別喜歡當中的"日出" ,魚蛋中有蛋黃醬,樣子精美。接下來的湯品,也是新年菜式。裡頭的蝦是車海露,十分鮮甜!此外還有雞肉 蘿蔔 柚子皮 年糕。刺身第一道是 "九繪" ,即是我們說的龍躉。相傳相樸手喜歡吃,因為肉質低脂,但相樸手真的低脂嗎?"間八池"是我最喜歡的刺身!入囗後後勁油脂香味十分鮮香,在囗中逗留!但我竟然遺失了它的照片。"北寄貝" 配少許鹽和wasabi,味道好鮮甜,肉質好滑嫩,這道也是令我深刻的刺身。吃得多生冷野,師傅貼心地預備了一道佐酒小菜。"沙甸魚脆" 滿滿的沙甸魚,香囗!接下來是"水八爪魚",來自北海道。師傅向我們展示此

晚餐menu
雖然價錢唔平,但食完就覺得好值依個價!

刺身

"間八池"

"北寄貝"

吃得多生冷野,師傅貼心地預備了一道佐酒小菜。
"沙甸魚脆" 滿滿的沙甸魚,香囗!

接下來是"水八爪魚",來自北海道。師傅向我們展示此八爪魚有多大,實在真材實料。
八爪魚的吸管囗感好正好爽囗,配師傅秘制的醬油漬wasabi,別有風味!而八爪魚肉則十分鮮甜。擺盤很美。

"三文魚子" 拌蘿蔔蓉
喻意家族興旺!超鮮,是由師傅他們續粒拆出來的,所以和外面急凍的不一樣, 囗感味道都很高級。
講真我從小其實不吃三文魚子,因為覺得好腥,但這道真的完全沒有腥味而且十分彈牙,全部吃完!

全熟"昆布白子"
入囗即融,食完後一啖清酒,簡直絕配!

"目光唐揚"
第一次食目光魚,名字有趣,炸得好鬆脆香囗。

接下落黎是精彩的壽司,下集繼續!
  • 間八
進入壽司的環節師傅拿出新鮮大魚,在我們面前切開。一下在中間切開,確實沒有慳料,也看到肉質非常靚。最後切出吞拿魚的三個部位,包括中身和拖羅。期後師傅繼續處理不同的魚類,間中向我們展示魚的樣子,解說生動,感覺邊吃邊上了生物課!這是金目雕一共十款,見到都急不及待!魴鮄金目雕 來自熱海,連皮吃好香濃關青魚 來自九州帆立貝 來自青森 昆布潰三隻蝦 來自岩手県池魚 來自神奈村槍魷魚 來自福崗中身 來自和歌 好香拖羅中身廋肉 醬油潰 囗感好滑 愈後期師傅會調整壽司飯量,愈整愈細舊,以免客人太飽,好貼心。而且壽司飯醋飯比例以及飯的軟硬度很完美,其實舊飯已經很惹味。坐在香港已經吃到日本不同地區超級新鮮的海鮮,超滿意!北海道海膽手捲十位客人剛好用完一盒海膽,足料到見唔到舊飯。麵豉湯湯內也有魚肉,暖暖胃!最後的甜品是 "十勝紅豆水羊更"自家做,不會太甜,紅豆真係好香,本人好喜歡。配上香甜的富良野哈蜜瓜,完美作結!如果想找一個地方食一餐好,預算足夠的話這裡是不二之選!我唸香港未必搵到另一間享用到咁高質又良心又精彩的omakase!
進入壽司的環節

這是金目雕

一共十款,見到都急不及待!

魴鮄
金目雕 來自熱海,連皮吃好香濃
關青魚 來自九州
中身 來自和歌 好香
拖羅
中身廋肉 醬油潰 囗感好滑

北海道海膽手捲
十位客人剛好用完一盒海膽,足料到見唔到舊飯。

麵豉湯
湯內也有魚肉,暖暖胃!

最後的甜品是 "十勝紅豆水羊更"

• 金目鯛
  • 中拖羅壽司
2024-12-12 418 views
今日朋友帶咗我嚟跑馬地食Omakase,由於好難book,係9月尾book 到11月先有位。今晚七點就到咗師傅已經準備緊食材,飲啖茶之後,傾咗兩句就好快開始。先上一個好靚嘅前菜,有成五、六種食物,仲要係啱晒季節,例如栗子、銀杏等等。 食完就再上一個湯,係燒秋刀魚同埋唔同菇菌煮湯,少少杰身。好鮮甜。之後就食剌身,有羽太、縞鰺、水八爪魚、北寄貝、根子配蕪菁蓉。師傅就最搞鬼,成條八爪魚腳拎出嚟。之後仲有香箱蟹、醬油白子。佢居然拎咗一埋蟹俾我地睇,娛樂性夠晒豐富。之後去到食壽司嘅時間。都有成10件壽司。有鯛、八角(師傅又拎條魚出嚟😂)、鰤魚、槍尤魚、帆立貝、甜蝦、秋刀魚、中拖羅、大拖羅、天身。之後仲有一條海膽手卷添。真係飽飽。約埋碗湯食埋甜品,琴日就過咗兩個半鐘,真係好開心。

約埋碗湯食埋甜品,琴日就過咗兩個半鐘,真係好開心。
2024-12-09 282 views
第二次到訪,想book位都有d難度但品質一如既往高質,師傅健談和歌山真羽太,師傅介紹即是石班,配上酸汁酸蘿蔔食,仲有柚子同青檸混合體,微酸更可以帶出魚既鮮味熊本鰝鰺,有豐富既油脂,口感似油甘魚富山蝦-白海老質感同甜蝦好相似,但好細條水八爪魚,好爽,配醬油漬wasabi佐賀赤背,即是象拔蚌,重海水味之後有個昆布醬油白子,全熟的,平時唔食白子既我都覺得呢個易入口!炸白海老蝦丸,口感非常綿密!同平時食既蝦丸完全比唔上!之後係10款壽司京都赤子貝熱海 金目鯛連魚皮食的,脂肪豐厚,味道濃厚冰見寒鰤,第一次食,口感細膩,風味鮮甜係冬天先會有既品種!長崎池魚,帶點油甘,係我心目中既top 2!昆布漬 青森帆立貝,好鮮甜!槍魷魚,肉質爽韌,非常鮮味!霜降吞拿魚,只係加左鹽就己經可以帶出鮮味,油脂非常豐富!另一款吞拿魚係我既top 1, 魚既鮮味較濃,而且無上一款咁多油脂,balance得岩岩好最後係北海道既馬糞海膽手捲!海膽好鮮甜,而且份量慷慨!好滿足既一晚!
第二次到訪,想book位都有d難度
但品質一如既往高質,師傅健談

熊本鰝鰺,有豐富既油脂,口感似油甘魚

富山蝦-白海老
質感同甜蝦好相似,但好細條

水八爪魚,好爽,配醬油漬wasabi

佐賀赤背,即是象拔蚌,重海水味

炸白海老蝦丸,口感非常綿密!同平時食既蝦丸完全比唔上!

之後係10款壽司

京都赤子貝

熱海 金目鯛
連魚皮食的,脂肪豐厚,味道濃厚

冰見寒鰤,第一次食,口感細膩,風味鮮甜
係冬天先會有既品種!

長崎池魚,帶點油甘,係我心目中既top 2!

昆布漬
青森帆立貝,好鮮甜!

槍魷魚,肉質爽韌,非常鮮味!

霜降吞拿魚,只係加左鹽就己經可以帶出鮮味,油脂非常豐富!

最後係北海道既馬糞海膽手捲!
海膽好鮮甜,而且份量慷慨!

好滿足既一晚!

2024-11-29 383 views
第二次嚟到寿々乃,上次午餐非常滿足。由於佢哋booking 好full ,終於book到今晚試吓佢哋100%嘅實力。好好彩今晚只係得4位客人,可以同師傅多啲交流。先上一個前菜拼盤,個裝飾好似禮物咁你可以親手拆開,好有儀式感。裏便都係秋尾嘅應節食物,包括銀杏、太刀魚八幡卷、明太子鯛魚絲、烏魚子、栗子。 之後有個啱季節嘅湯,係燒秋刀魚山之子煮湯,山之子係各式唔同嘅菇菌。係食緊前菜時已經準備緊接住落嚟嗰五道刺身。亦係開始睇表演嘅時間,先上羽太刺身,肉質結實,配醋橘同檸檬醋同食。之後有嚟自天草嘅縞鰺,又肥又爽。之後食水八爪魚加醬油漬wasabi,師傅將成條八爪魚嘅拎出嚟俾我哋睇,相當之巨型。跟著又有北寄貝,將佢拍落砧板度仲識得郁。最後仲有根子配蕪菁。係食刺身當中,仲有炸沙甸魚苗餅俾我哋餸酒,相當香口。之後嘅兩度季節料理分別係香箱蟹同埋昆布醬油燒白子。唔洗剝殼嘅蟹等於已經贏晒。白子亦味濃。都係當做食物。之後嘅壽司環節更加係全晚重點。有靜岡金目鯛連皮,有好似阿凡達生物嘅八角魚、肥肥嘅鰤、槍尤魚、昆布漬帶子、岩手県甜蝦、啱曬季節嘅北海道秋刀配薑蔥、冇人唔鍾意嘅中拖羅、大拖羅,反而擺去太拖羅後邊食嘅極

之後嘅壽司環節更加係全晚重點。有靜岡金目鯛連皮,有好似阿凡達生物嘅八角魚、肥肥嘅鰤、槍尤魚、昆布漬帶子、岩手県甜蝦、啱曬季節嘅北海道秋刀配薑蔥、冇人唔鍾意嘅中拖羅、大拖羅,反而擺去太拖羅後邊食嘅極品赤身醬油漬「天身」。當然仲有一條海膽手卷結尾,非常精彩。師傅仲額外醒咗一舊沙甸魚壽司俾我同秋刀魚比較。

最後連味噌湯都有魚肉,非常鮮味。甜品有夕張嘅紅肉蜜瓜同紅豆羊羹。

埋單唔計酒水,$1880加一。呢度賣點絕對係當中嘅過程,師傅唔會冷落你,娛樂性豐富,好似上咗一堂咁樣。
2024-11-28 358 views
朋友話想一齊試吓Omakase,我就上網做功課,最後揀呢咗間位於跑馬地好多人推薦嘅Omakase。我哋點咗最豐富嘅Omakase套餐,Menu概括寫咗套餐會包括前菜,刺身,壽司,料理,湯,甜品等等。師傅會揀選時令材料去製作呢一餐,充滿驚喜,令人期待。菜式比想像中要多,以下揀啲令我印象深刻嘅食物介紹一下。前菜係栗子銀杏烏魚子蘿蔔魷魚。第一道菜式嘅賣相已經非常有驚喜,而且豐富。秋刀魚湯充滿菇嘅香氣,熱辣辣好暖胃。真羽太爽甜鮮味。三文魚籽好爽甜,呢種新鮮嘅口感同平時食嘅好唔一樣,再配上柚子蘿蔔蓉,清新美味。白粟米+黃粟米,簡單而吸引,非常清甜。真鯛口感好爽,有淡淡嘅鮮甜。鯖魚肥美新鮮。昆布漬帶子 ,帶子充滿醬油香氣,口感軟滑,好好食。一次過試晒三款唔同部位嘅吞拿魚!包括中吞拿,大吞拿魚腩,同埋醬油漬吞拿魚。大吞拿魚腩超級肥美,但我最鍾意嘅係醬油漬吞拿魚,口感非常軟滑,味道好濃。北海道馬糞海膽令我非常難忘,份量一啲都唔吝嗇,一口吃下濃郁嘅海膽,非常甘甜,簡直係衝擊味蕾富良野赤肉瓜+沖繩熱情果芝士餅。師傅提醒赤肉瓜已經非常甜美,而芝士餅因為係自家製,所以做咗少甜,所以可以先食芝士餅,再食赤肉瓜。

我哋點咗最豐富嘅Omakase套餐,Menu概括寫咗套餐會包括前菜,刺身壽司,料理,湯,甜品等等。師傅會揀選時令材料去製作呢一餐,充滿驚喜,令人期待。

菜式比想像中要多,以下揀啲令我印象深刻嘅食物介紹一下。

秋刀魚湯充滿菇嘅香氣,熱辣辣好暖胃。

真羽太爽甜鮮味。

白粟米+黃粟米,簡單而吸引,非常清甜。

真鯛口感好爽,有淡淡嘅鮮甜。

鯖魚肥美新鮮。

昆布漬帶子 ,帶子充滿醬油香氣,口感軟滑,好好食。

2024-09-25
唔係第一次食貴價嘅omakase,但真係第一次喺香港識到啲咁高質嘅omakase,得罪講句真係好過唔少米芝蓮餐廳。老實講真係想私藏,好驚太多人去訂唔到枱,不過冇得揞住良心寫得衰。如果你係第一次食,建議你食咗其他先,你先會明白呢一間有幾高質。師傅相當有心,每一道菜嘅介紹都好詳盡,而喺過程入邊都會同我哋分享唔同嘅有趣小知識,而且個presentation好幽默。成餐飯食咗四個幾鐘,但係完全唔覺得辛苦、唔覺得悶,你話幾得人驚。‣ 雅 みやび $1880· 先付擺盤相當精緻不在話下,銀杏嘅微苦同丹波栗子嘅甘甜形成對比,烏魚子嘅鹹香同蘿蔔嘅爽甜又係一個對比,口感豐富得嚟又和諧,烏魚子甚至帶到俾我一種芝士嘅感覺。而太刀魚就包裹住牛蒡、淮山,味道豐富,前菜嘅開胃精緻令到你對之後嘅菜式都好期待。· 季節のスープ秋天嚟講點會少得蘑菇,呢一款係名副其實屬於秋天嘅湯。燒秋刀魚同埋木之子-蘑菇完美咁樣突顯咗秋天嘅味道,秋刀魚嘅炭香同埋木之子嘅鮮甜互相襯托,湯底清澈又溫暖,果然係暖心之作。· 刺身五點-真羽太(マハタ),嚟自和歌山,亦都係我哋熟悉嘅石斑,係屬於高級嘅魚生,漁獲嘅數量都唔多。肉質相當鮮美,唔會話

‣ 雅 みやび $1880

· 先付

· 季節のスープ

· 刺身五點
-真羽太(マハタ),嚟自和歌山,亦都係我哋熟悉嘅石斑,係屬於高級嘅魚生,漁獲嘅數量都唔多。肉質相當鮮美,唔會話好有彈性,味道相當清爽,口感好細膩,我一試就已經愛上。

-縞滲,平時叫開嘅深海池魚,嚟自熊本。有食過就知縞滲肉質肥嫩,但脂肪都好紮實,但質地其實相當柔軟,同樣口感好順滑,好舒服。

-八爪魚,提起八爪魚,餐廳嘅山葵真係不得了,辣中帶甜,相當過癮而且令人印象深刻。八爪魚就好常見,但寧寧捨捨食吸盤就比較罕見,入口相當之爽脆。將啲醬油漬嘅山葵放入去吸盤中間,少少已經辣得相當刺激,但最正係食到成個八爪魚鮮甜。

-香箱蟹,嚟自金澤,由十一月頭到十二月尾就係可以捕撈嘅時間。就咁一隻蟹完完整整拆晒出嚟食真係相當幸福,唔使自己拆,師傅推薦我哋撈埋啲蟹子一齊食,每一啖都充滿住蟹嘅香氣,搭配蟹醋嘅酸甜,令你完全感受到蟹肉嘅香。

-北寄貝,嚟自北海道苫小牧,畢竟都係人哋嘅市貝。平時我哋食得多都係熟嘅北寄貝,已經變到紅卜卜。印象中好似係第二次食呢隻顏色嘅北寄貝,但係令我印象相當深刻。師傅話有啲人會嫌佢腥,但係我一入口已經食到相當之衝擊嘅香甜,係令到你不自覺嘴角上揚嘅甜。由於我哋唔食蠔,所以師傅先準備北寄貝,但係完全唔會敷衍,相當滿意。

-三文魚子,相當之新鮮,師傅話跌咗落地下都可以彈吓彈吓,真係一啲都冇誇張。平時可能食到已經係醃製過嘅三文魚子,甚至有啲會帶腥味,呢到嘅三文魚子嘅鮮甜其他真係比唔上。而柚子味蘿蔔蓉令到三文魚子味道更加豐富,唔會太單一,呢個位都落咗唔少心思。

· 小食
食到咁上下師傅就送上炸沙甸魚,炸得金黃酥脆嘅魚片,冇話限制要幾時食,食咗第一塊就覺得好上癮,要控制自己先可能等埋其他菜式再一齊食。

· 季節のお料理二品
-全熟白子,以前食開都係白子刺身,老實講一開始我係有少少怕怕的,畢竟以前都試過食刺身嘅時候覺得太腥。但真係要相信師傅,全熟嘅白子真係啱啱好可以突顯白子本身嘅濃郁奶香,口感細膩滑溜,但昆布醬汁可以將佢嘅香變得含蓄啲,唔會太過衝擊而至於接受唔到,亦都令到個味道帶少少鹹香,唔會太單調。

-唐揚目光魚,嚟自九州嘅鹿兒島,唔好睇佢魚仔細細,但係其實營養價值都相當之高。用唐揚嘅手法可以令你上至魚頭下至魚尾成個都可以擺入口,一啲都唔浪費。而平時唔食魚頭嘅我,都食得出目光魚嘅魚頭零舍出色。

· 握り寿司-十貫
-八角魚,北海道特產,屬於冬天嘅魚。佢個樣真係三尖八角,但唔好俾佢嘅外表嚇親,嗰啲魚肉第一啖已經令到我印象相當深刻,相當之清甜美味,肉質好細嫩,一食完我已經愛上咗嘅魚。

-金目鯛,嚟自靜岡熱海,畢竟都係出名嘅產地。魚皮被熱水輕輕淥過,魚皮為金目鯛再增添唔少口感。金目鯛有幾好食相信我都唔使再講,但一擺落口就知道點解佢會俾人叫做最頂級嘅金目鯛,食得出個脂肪同埋味道有幾豐厚。本身飽飽地,但係食完就知道咩叫做開胃,咩叫做停唔到。

-關鯖魚,嚟自九州,係新鮮鯖魚。一擺落口嘅時候屬於鯖魚濃郁嘅味道就會湧埋過嚟,食到油脂嘅香,口感相當紮實,甜而不腥。

-鰤魚,嚟自北海道嘅函館。師傅都有同我哋講過天氣越嚟越熱,如果唔係大概呢個時候其實應該係食寒鰤。食落口嘅時候就知道果然係一品好魚。食到呢到雖然條條魚都覺得好鮮甜,但係口感睇到多少少都有啲分別,自己個人都幾鍾意鰤魚,口感係相對上比較出眾。

-日本青森帆立貝,為咗令佢嘅味道與眾不同,帆立貝係用昆布醃製過。比起上述魚帶比我嘅衝擊,帆立貝相對上就比較溫和,入口之後都係充滿口腔嘅甜。就好似一班狀元入邊嘅榜眼咁樣,但一樣大家都係咁出色。

-三蝦壽司,師傅話係用咗鄉土握法 ,保留咗傳統嘅風味。三隻蝦放入口嘅時候真係感受到佢哋喺入面打滾,咬落去嗰種張力同埋鮮甜令到你欲罷不能。

-秋刀魚,嚟自北海道,入面放咗芽蔥,相當之清爽解膩。而且芽蔥嘅香味又令到秋刀魚有唔同嘅風味,明顯食得出唔同嘅層次。即使湯已經有秋刀魚,但係你都會感覺到大家之間嘅分別。

-中拖羅,嚟自長崎,可以話入口即化,相當之幸福。明明去到呢到其實已經好飽,但係每一件壽司帶嚟嘅美味,令到你會好期待下一件壽司究竟會係一個點樣嘅味道。

-大拖羅,令到我相當之驚喜,我從來都冇試過就咁搭配鹽一齊食。而我相信佢啲鹽都係特別挑選過,冇諗過原來就咁搭配鹽係咁好食,如果點咗豉油就真係破壞晒成個味道。就好似用咗一個全新嘅角度再去品嚐大拖羅,真係不得了。

-醬油赤身,雖然相對上比較瘦,但係上一件咁肥,下一件瘦少少個分別就會好突出。唔好以為佢係赤身就好似會失色少少,佢嘅魚香絕對比得上其他,即使口感紮實,但係行中庸之道都可以好出色。

-海膽手卷,你望到佢啲海膽爆晒出嚟,你就知道呢一個係相當之足料嘅海膽手卷,望住師傅拎一板出嚟係咁加海膽。本來我仲諗緊即使冇海膽,我已經覺得呢一餐好完美,見到我最鍾意嘅海膽嘅時候真係忍唔住心心眼。好鍾意用呢一個濃郁嘅味道為呢一餐畫句號,令到我印象好深刻。

· 味噌汁又は
食完壽司就嚟咗一碗相當之暖心嘅味噌湯,呢個時候你絕對唔會食得落烏冬,相當溫暖,而且味道濃郁,雖然細細杯,但係飲得出全部都係精華。

· デザート
甜品方面就係南瓜布丁同富良野蜜瓜,雖然係南瓜布丁,但係個口感比較傾向似芝士蛋糕,同樣都係味道好豐厚,但係南瓜就令到佢甜得嚟帶有風味。而蜜瓜嘅清甜多汁,真係幫呢一餐畫上無可挑剔嘅休止符,代表住我下次都會再嚟。
2024-11-23 323 views
之前同朋友去左食omakase慶祝生日第一次食咁高級的廚師發辦廚師對日本十分熟悉,態度十分親切,對菜單和餐點的介紹也非常詳細周到,很主動帶動氣氛,會同食客傾計交流日本文化,仲有好多係熟客。座位不多,而且座無虛席,想食一定要提早預約。餐廳內環境安靜幽雅,簡約的日系裝潢,木質家具和簡單裝飾呈現出一種有種清雅且高級的氛圍,很適合慶祝和節日用餐。以先付形式無菜單料理,Menu 有個大概,食啲咩真係去到先知,而且餐點只會比菜單有多冇少,廚師話保證你食飽。食材係每天新鮮日本空運到港,而且不時不食,質素極高,味道更是比日本的更好吃。每一道菜都是驚喜的味道,廚師用了不同的方法為每一道菜帶出鮮味,分量也剛剛好。特別喜歡他們的大八爪魚刺身和吞拿魚三吃(醬油漬赤身,中拖羅,大拖羅)。
之前同朋友去左食omakase慶祝生日
第一次食咁高級的廚師發辦

座位不多,而且座無虛席,想食一定要提早預約。

2024-11-23 248 views
我諗呢一餐真係人生中食過最完美嘅Omakase。唔單只係食材嘅質素,而係師傅既用心。每一個細節都要考慮清楚,客人嘅情緒乃至桌上嘅節奏,握飯既份量更加拿捏妙到極,完全計算了客人食量,以及配搭各種魚類油脂的適合飯量,功力深厚一定要喺到講翻聲,多謝你師傅,好感恩有機會嘗試到您嘅設計同巧思,呢一種感動會深深比客人記着🤍食物未到前,廚師已經先warm welcome每一位客人,在桌邊感受到整體和諧的氣氛。鋪面以簡約木紋搭配雲石,營造出溫馨同時亦華麗的內部裝飾。餐廳需要等齊人才開始用膳,師傅風趣幽默,完全感受到點樣先至係一個有氣氛嘅筵席。師傅手藝非常非常值得一試,亦都忠於食材的原味,不過份花巧處理,為求嘅只係呈現一份鮮味比觀眾。要注意我呢度用觀眾呢隻字,係因為整個用餐體驗係一個完整嘅表演,非常非常推薦。//前菜1. 京都銀杏 牛旁 懷山 裡面藏著超甜的栗子和明太子魷魚,口感層次豐富。2. 燒秋刀魚湯 配上香菇和清新的紫蘇葉,湯碗清涼可口,秋天必備。刺身3. 紫蘇葉與檸檬醋搭配Mahata真羽太4. 深海池魚 鰝鰺,入口即化,帶來清新的海洋氣息。5. 炸沙甸魚 外脆內

前菜

1. 京都銀杏 牛旁 懷山
裡面藏著超甜的栗子和明太子魷魚,口感層次豐富。

2. 燒秋刀魚湯
配上香菇和清新的紫蘇葉,湯碗清涼可口,秋天必備。

刺身

3. 紫蘇葉與檸檬醋搭配Mahata真羽太

4. 深海池魚
鰝鰺,入口即化,帶來清新的海洋氣息。

5. 炸沙甸魚
外脆內嫩的小食,口感一流。

6. 北海道八爪魚
北海道八爪魚爪 醬油漬wasabi, 可以放入個洞口,兩種口感交叉,吸盤輕輕烤過竟然有脆的感覺。

7. 香箱蟹,來自金澤,原隻蟹蓋內鑲嵌滿滿的蟹肉。蟹腳鋪面,蟹肉拆後放底,蟹膏及蟹黃兩邊侍候,蟹籽混合蟹肉,人生食過最滿足嘅蟹。

8. 苫小牧北寄貝,鮮甜,點了鹽後,少少wasabi(個甜味最尾漏翻出黎)。

9. 新鮮三文魚子
蘿蔔蓉 鹹味同甜味一樣出色 新鮮到爆汁

10. 昆布醬油燒白子
傳統全熟做法,鮮香四溢

11. 目光魚唐揚
來自九州鹿兒島的唐揚目光魚,外脆內軟,滋味無窮

壽司

12. 北海道八角小津
油香四溢,冬季限定

13. 來自靜崗金目鯛
微微用熱水淥一淥魚皮,滑順口感,兩種口味交疊層次豐富

14. 關鯖
九州的鮮美關鯖,肉質嫩滑

15. 鰤魚
函館的鰤魚🥰

16. 青森帆立貝
昆布醃製,鮮甜可口

17. 北海道真蕪町三蝦
三種蝦的組合,味道鮮美哈哈哈

18. 秋刀魚
秋刀魚及蔥的簡單配搭卻風味十足

19. 長崎中拖羅
鮮嫩肉質,獨特風味

20. 大拖羅
用鹽調味,鮮味爆棚,極度出色

21. 吞拿魚漬
鮮嫩吞拿魚,滑順口感

22. 麵豉湯
濃郁湯頭,暖心又暖胃

23. 海膽手卷
鮮海膽加倍,皇冠級數

甜品

24. 南瓜布甸
富良野蜜瓜配自製嘅南瓜布甸,甜而不膩
2024-11-23 238 views
聽朋友講跑馬地有一間好有名氣嘅Omakase餐廳,無論食物同環境氣氛都好好,所以今次就去體驗享受一餐我哋揀咗$1880呢個最豐盛嘅餐。由前菜。湯品。刺身。料理。壽司。味噌湯。甜品。每一道都係師傅以精挑細選嘅優質食材用心製作,聽著師傅介紹,再細心品嚐,享受味覺旅程。前菜。栗子銀杏烏魚子蘿蔔魷魚銀杏係新鮮嘅,所以顏色同平時嘅唔一樣。魷魚配上蘿蔔蓉,非常鮮甜。木之子。秋刀魚湯充滿濃濃嘅蘑菇香氣。真羽太真羽太係七帶石斑魚,肉質爽滑而富彈性,鮮味濃郁。 三重縣。甘海老肉質細綿,味道鮮甜。鹿兒島間八間八即是鰤魚,肉質鮮甜結實。筋子配柚子蘿蔔溶三文魚籽超級爽甜,口感一流,加上柚子蘿蔔蓉,整體味道清新。北海道水八爪魚八爪魚片同吸盤,兩個部位。魚片鮮甜,吸盤口感好爽。師傅向我哋介紹嘅時候,展示咗整條非常巨大嘅八爪魚腳,好震撼炸魚丸非常彈牙,再配上香而不辣嘅小辣椒。北海道白粟米。長崎黃粟米。白粟米好清甜,黃粟米嘅味道較濃,兩款都好好食真鯛師傅用咗一種叫燙白嘅烹調方式,快速地燙一燙,令魚皮微熟,同時保持魚肉爽口,非常美味。關鯖有別於平時食到嘅鯖魚,非常鮮甜。清心昆布漬帶子 帶子口感非常軟滑,而且充滿日式調味

前菜。栗子銀杏烏魚子蘿蔔魷魚

木之子。秋刀魚
湯充滿濃濃嘅蘑菇香氣。

真羽太
真羽太係七帶石斑魚,肉質爽滑而富彈性,鮮味濃郁。

三重縣。甘海老
肉質細綿,味道鮮甜。

鹿兒島間八
間八即是鰤魚,肉質鮮甜結實。

筋子配柚子蘿蔔溶
三文魚籽超級爽甜,口感一流,加上柚子蘿蔔蓉,整體味道清新。

北海道水八爪魚

炸魚丸
非常彈牙,再配上香而不辣嘅小辣椒。

北海道白粟米。長崎黃粟米。
白粟米好清甜,黃粟米嘅味道較濃,兩款都好好食

真鯛

關鯖
有別於平時食到嘅鯖魚,非常鮮甜。

清心昆布漬帶子
帶子口感非常軟滑,而且充滿日式調味,好好食。

福岡槍魷魚
師傅貼心地𠝹了幾刀,方便食用。魷魚超級爽口,配上紫蘇葉,味道口感一流。

北海道北寄貝
呢個北寄貝真係不得了,同平時食開嘅完全唔一樣,我第一次食新鮮冇經過雪藏嘅北寄貝,顏色係白色,非常爽口鮮甜。

北海道秋刀魚

之後係一連三款吞拿魚壽司

和歌山中吞拿
完美嘅脂肪比例,軟滑美味。

大吞拿魚腩
呢個吞拿魚腩係蛇腹部位,非常珍貴,由於本身已經好肥美,師傅特別加上少少鹽,平衡返個油膩感。

醬油漬吞拿魚
呢個吞拿魚係天身部位,口感軟滑,以醬油醃製,味道濃郁。

北海道根室市馬糞海膽
呢個海膽真係不得了,份量十足,味道甘甜濃郁,超級滿足

富良野赤肉瓜。沖繩熱情果芝士餅
甜美多汁嘅赤肉瓜加自家製芝士餅,甜美作結

2024-10-25
Type of Meal