2023-08-16
位於西營盤「Casa Cucina & Bar」是一家擁有獨立三層高的意式餐廳及酒吧,營造舒適的用餐環境,尤如家般舒適溫馨的氛圍,選取意大利特色小食文化Cicchetti為創作靈感,用心製作滋味意菜,在這裏用餐感覺休閒和非常舒服😊今日試過佢地既 「Sharing Set Menu 」兩位以上就可以享用,一個價錢 $ 468(每位) 就可以選擇Menu,頭盤、意粉、主菜各兩份和甜品,而且,份量非常足夠兩個人享用,和朋友在這裏飲酒聊天食晚飯,非常享受和愉快😋🇮🇹SHARING SET MENU店員送上自家製嘅香草麵包,配上黑醋橄欖油,可以一邊食一邊慢慢點菜😋🇮🇹Small Plates ▪️布拉塔芝士 非常新鮮嘅沙律火箭菜,配上原個布拉塔芝士和醃漬蕃茄乾,只需添加少少黑椒碎,味道已經非常突出,整個沙律清新又開胃,特別是蕃茄乾遇上芝士,非常傳統嘅意大利風味😋▪️ 風味煮蜆與平時食開的白酒煮蜆完全不同風味,這裏用上新鮮的蜆、白酒、奶油、煙熏辣椒,味道帶點香辣好惹味,醬汁可以伴上多士,非常好味🇮🇹Pasta▪️招牌卡邦尼寬帶麵Pasta 全是當日手工製造,寬帶麵充滿彈性,蛋味濃香好掛汁,是我食過數一數
🇮🇹SHARING SET MENU
🇮🇹Small Plates
▪️布拉塔芝士
▪️ 風味煮蜆
🇮🇹Pasta
▪️招牌卡邦尼寬帶麵
Pasta 全是當日手工製造,寬帶麵充滿彈性,蛋味濃香好掛汁,是我食過數一數二好食的意大利麵,再配上風乾豬腩、蛋黃、芝士、特製胡椒粉,既傳統又好食
▪️波士頓龍蝦扁麵
好喜歡這個面條的質感,一樣係充滿彈性,配上爽口彈牙既波士頓龍蝦肉、櫻桃番茄、香茜、檸檬皮,醬汁是用龍蝦頭熬成汁再配合其他調味料再煮,非常濃香的濃蝦蒜香味道,與所有材料非常之夾,好味得一滴汁也不能留下
🇮🇹Main
▪️香烤鄉村芝士佐蘑菇配酸種麵包
這道菜是我第一次食,揀佢嘅原因係我鍾意食芝士和酸種包,用熱辣辣的鐵盤盛載住原個溶化咗既芝士,再鋪上充滿蒜香味既炒蘑菇、原粒蒜頭,伴上充滿橄欖油香嘅酸種包一齊食,再飲一啖白酒,真係好味得難以形容,好喜歡這個菜式
▪️燴牛面頰配薯蓉
用上穀飼牛臉頰肉,燉著得軟腍入味,醬汁用牛肉汁煮成,充滿牛肉香,牛肉面層鋪上橙皮碎、香蒜、細蔥,口感豐富,底部的薯蓉好香滑和法式豆充滿牛油香,吸收咗牛肉醬汁更加好食
🇮🇹Desserts
▪️秘製豆腐奶凍
用新鮮豆腐、雲呢拿籽、紅糖、生抽去製造整個甜品,第一啖食落去好香滑,超級香的豆腐味道,繼而是雲呢拿的香味,最特別係醬汁用紅糖和生抽去做,甜中隱約帶點鹹味,好出色
▪️提拉米蘇
意大利餐廳點可以唔食經典原味的tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味