2022-11-22 14 views
最近成日同呀媽去居酒屋食野,因為佢好鍾意食串燒。星期一blue Monday咁就帶下佢去食好西啦。去到太子一間居酒屋,7點幾去到已經坐滿曬人。得返2個較入位置既bar位,本身仲諗住坐入去會好煩,但原來餐廳道門可以係另一邊開。只要開道門就可以坐到入去,唔使要其他人專登起身俾我地行入去。呢個設計唔錯👍🏻睇黎真係有諗過度過。坐bar枱可以睇到師傅燒野食,如果3人以上可以坐入邊榻榻米位置。雖然唔係包廂,但有一串串用鐵珠整成既簾黎隔開走廊位。成班friends圍住食飯真係幾好氣氛。餐廳有3個set menu,我地揀左《雛菊》 $238同《寒梅》 $338每個餐都有8樣野,係野食唔同啫。一開頭上咗啲蔬菜條,除咗串燒醬之外,仲有3款鹽: 竹炭鹽,柚子鹽同咖哩鹽。串燒方面有幾款特別出色。✨紫蘇葉魷魚卷呢個配搭第一次食,紫蘇葉既香配彈牙得黎完全唔韌既魷魚😋✨阿波美雞翼,阿波美雞咁好食係因為佢不含生長激素同抗生素,天然健康,肉質有彈性得黎又富有肉味😋✨栗米牛油燒,又香又甜✨燒白鱔,次次食都好有期望,但真係唔係間間識得燒。呢間就唔錯啦,白鱔燒到皮脆肉爽😋✨蒜蓉牛油蝦,勁多蒜蓉!正!蝦夠大隻多肉又彈牙😋而其他

每個餐都有8樣野,係野食唔同啫。

串燒方面有幾款特別出色。

✨栗米牛油燒,又香又甜

✨蒜蓉牛油蝦,勁多蒜蓉!正!蝦夠大隻多肉又彈牙😋

而其他串燒就正常發揮啦。
銀杏 / 雞腎

汁燒雞肉大蔥串 / 香蔥牛卷