2013-06-25
七位好姊妹實行每月一聚的 Ladies Chat & Gathering. 第一次我地隆重其事預訂左間意大利私房菜。呢間 T’s Kitchen 喺銅鑼灣 Sogo 附近,都幾方便。入到去,其實只有兩張長枱加一張標準 Snooker Table,所以環境好靜、好有氣氛。我地book左喺 Function Room 既長枱,就可以點傾點嘈都無問題。一坐低無幾耐就黎左D法包,都幾鬆軟。傾左一陣,好快就上頭盤。頭盤喺北海道帶子同魚子吞拿魚 (Tuna Tartar with Hokkaido Scallop)。呢道菜,帶子味道好鮮、好大隻,吞拿魚都好Fresh,幾岩女仔口味。第二道係南瓜湯,好濃、好甜,湯料有少少野菌,D野菇同D湯好夾味。可能我本身鐘意食南瓜,我個人幾鐘意呢個湯。第三道主菜,我叫左牛扒 (),其他姊妹有D叫魚 (Seabass)、有D叫豬扒 (Pork Chop)。估吾到個牛扒都幾大份,我叫 Medium,牛味好鮮好濃郁,而且好 Juicy。(我爸爸勁鐘意食牛扒,對牛扒都幾有要求,但我估佢黎食的話都會鐘意呢個牛扒。)牛扒伴碟有 Potato Mash,類似薯蓉,但D薯蓉磨到勁
第三道主菜,我叫左牛扒 (
牛扒伴碟有 Potato Mash,類似薯蓉,但D薯蓉磨到勁糼細,完全無渣,好似 Sauce 咁,食落口感好滑,有D似食雪糕咁。
第四道菜係甜品,我地叫左檸檬芝士蛋糕加酒心慕絲 (Mousse)。甜品都吾錯,但就普通左少少,無乜驚喜,我地都同店主反映左,佢地話會改善。
由於有部份姊妹正值餵奶期,吾可以飲酒,今次就無叫酒飲。如果加埋酒,氣氛應該更正。
總括,服務、食物、環境、氣氛我都好鐘意。我地一致同意可以再黎呢間搞聚會。