2009-04-20
今晚係同小公主去慶祝我嘅升職,我今次揀選咗半島頂層28樓嘅Felix。放工就接咗小公主,跟住喺尖咀塞咗幾個字,終於駛到去半島,一停低架車,酒店嘅職員已經為我地兩個開車門,跟住即刻問我:"先生,請問去邊間餐廳?",我答道:"Felix",職員跟住回應:"知道,Sir",wow.....比人稱呼Sir,真係少有,果然係傳統英式高級酒店。之後,我地進入酒店,曉過商場,去到專為呢間Felix餐廳而設嘅Lift,去到已經有一個餐廳職員企喺個reception度,跟住我地住入架 Lift,差不多去到廿八樓時,Lift嘅燈突然調暗咗,營造神秘氣氛,一出Lift,行過一條走廊,見到餐廳最入係一個stage嚟嘅,又光又 grand,真係一絶,似係一個舞台多個一間餐廳,又到另一個reception,待應問我地兩個,要飲杯嘢先,定係想開始食飯,真係同一般餐廳嘅程序好唔同。佢地安排咗一張近窗嘅枱比我地,所有嘅窗都係落地玻璃,樓底有約三層樓高,氣派十足。我地最後決定要兩個set - 6-course menu - "The Felix Experience" $888,如果要pairing with wines
佢地安排咗一張近窗嘅枱比我地,所有嘅窗都係落地玻璃,樓底有約三層樓高,氣派十足。我地最後決定要兩個set - 6-course menu - "The Felix Experience" $888,如果要pairing with wines就$1288,不過我地另外叫咗一枝白酒
1. Domaines Schlumberger Riesling 2005 - 白酒,幾易入口,果香濃郁,感覺好好。
2. Assorted Bread - 有兩款麵包,一款餅乾,麵包係法國麵包,冇咩特別,小公主喜歡脆脆嘅餅乾,我就較喜歡另一款麵包,事關麵包加有bacon碎喺度,好香,真係好香,而且麵包好軟熟。
4. Hamachi, Citrus Ice, Cilantro, and Smoked Sea Salt - 油甘魚刺身,真的好新鮮,上面放咗一舊柑橘味嘅冰同海鹽,能夠帶出魚嘅鮮味,真係另一種日本以外嘅風味,其他地方我相信未必咁易食到。
5. Foie Gras, Passion Fruit, Pistachio - 鵝肝煎得啱啱好,入面仍然好軟,但係有筋,美中不足,配上酸酸嘅熱情果汁,同埋三舊酸嘅啫喱,一啲肥膩嘅感覺都冇,而且加有塊沾滿焦糖嘅脆片,口感豐富,而且亦富有視覺上嘅享受。
6. Spice Crusted Pomfret, Local Pumpkin, Sage Beurre Noisette Broth - 條魚表面已經舖上一層好厚嘅香草,令到本來只得淡淡鮮味嘅魚,味道來得豐富,而且加上南瓜同車厘茄做配菜,顏色好夾。
7. Brown Sugar Cured Lamb, Fingerling Potatoes, Chipotle-Mint Jus - 表面煎得啱啱好,入面仍然保然非常鮮嫰,非常juicy。旁邊放有兩件新薯,不過得一支羊架,份量略嫌少咗啲。
8. Rhuharb-Vanilla Soda - 一杯用嚟清之前食物味道嘅飲品,唔同其他地方用嘅sherbet,有新鮮感,又可以見識多一樣新鮮事。
9. Tamarind Mango Confit, White Chocolate Pavlova, Salty Tapioca Creme - 呢個甜品小公主就好buy了,用上一層薄薄嘅白朱古力做外層,入面上層有一堆菜,中層有新鮮芒果粒,下層有一啲叫做Macarons嘅物質,碟面周圍仲有用椰汁做嘅sauce,我諗真係唔會喺好多地方食得到,係值得嚟呢度試返次。
10. Coffee & Chocolates - 咖啡係普通貨式,不值一提,朱古力算唔錯,個人認為賣相吸引過味道本身。
Comments: 待應好pro,而且遵照傳統規矩,一定喺我地嘅右手邊起菜,真係難得。而且每道菜都花時間為我地悉心講解。係一次難忘嘅經歷,睇得出廚師係餸菜上嘅創意,呢份創意,真係值得我下一次有機會再去品嚐。下次有機會我希望可以試埋佢地嘅Chef's table,一餐又廚師為你創作為你度身訂做嘅一頓晚餐。