一直都好想去尖沙嘴 1881 公館食飯因每次經過都覺得建築物好靚💓早前我地到 1881公館的后園飲茶 🍵裝修環境好有氣派食物及服務既質素都好高👍👍 食物的款式都有別於一般的茶樓款式新穎,選擇都好多除了傳統及較新派的點心外,更有小菜小炒選擇 🍽 春風得意米網腸腸粉皮包住一層脆既炸物,中間有新鮮蝦肉,口味層次豐富 🍽 蟹肉南瓜餃滿滿的南瓜蓉,再加上蟹肉的鮮味!南瓜的甜味更帶出蟹肉的鮮味,好喜歡這款新鮮的配搭 🍽 雪山叉燒包外層有香脆的味道,咬下去麵包又很鬆軟👍叉燒包的餡跟麵團的比例剛剛好,每一淡都好滿足 🍽 小籠包最怕小籠包的皮好厚又硬,但這款小籠包的皮很簿,一咬開肉汁滿滿的流出來,加上啖啖鮮肉,口感非常豐富。Size 更比一般茶樓大一些! 🍽 懷舊馬拉糕Size 好大件喔而且好鬆軟,兩位小朋友最鐘意食 🍽 XO醬蘿蔔糕香辣惹味,蘿蔔糕外脆內嫩 🍽四川擔擔麵湯底濃郁,好香麻醬味,每啖面都食到粒粒肉碎,口感好好,麵軟硬適中有彈性。 🍽 清湯灌湯餃湯底清甜,好鮮甜!餃子皮薄餡靚,大大粒灌湯餃好滿足呢! 🍽生磨芝麻卷好香濃的芝麻
一直都好想去尖沙嘴 1881 公館食飯
因每次經過都覺得建築物好靚💓
早前我地到 1881公館的后園飲茶 🍵
裝修環境好有氣派
食物及服務既質素都好高👍👍

食物的款式都有別於一般的茶樓
款式新穎,選擇都好多
除了傳統及較新派的點心外,
更有小菜小炒選擇

🍽 春風得意米網腸
腸粉皮包住一層脆既炸物,中間有新鮮蝦肉,口味層次豐富

🍽 蟹肉南瓜餃

🍽 雪山叉燒包

🍽 小籠包

🍽 懷舊馬拉糕
Size 好大件喔而且好鬆軟,兩位小朋友最鐘意食

🍽 XO醬蘿蔔糕
香辣惹味,蘿蔔糕外脆內嫩

🍽四川擔擔麵

🍽 清湯灌湯餃
湯底清甜,好鮮甜!餃子皮薄餡靚,大大粒灌湯餃好滿足呢!

🍽生磨芝麻卷
好香濃的芝麻味,咬落煙韌又軟熟,一般茶樓都好難吃得到

另外一讚的是服務員真的好 Nice
用膳期間經常詢問我地有無特別需要?
食物岩唔岩食呀?要唔要甜品?
又會主動幫我地加水斟水,好貼心
。
。

2020-11-13
$100 (Lunch)
  • 蟹肉南瓜餃