Hiring
Monthly
$16,000-$17,500
Monthly
2017-12-31 413 views
外甥女早輪真係好辛苦,因為要應付考試和趕 project,趁佢依家放聖誕新年長假,就約埋家姐同佢一齊食晚飯,幫佢輕鬆一下。諗住食餐好啲就揀咗去 Simplylife。平時,如果我去 Simplylife,我會去奧海城嗰間,但是,因為佢哋住在上水,嫌奧海城遠,所以今次就去咗沙田嗰間,估唔到兩間舖無論食物和服務的水準差別咁大。晚上未夠六點半去到,餐廳仲大把位。男侍應第一句,竟然係 "個半鐘交檯",而唔係 "先生幾多位?" 我心諗: “我都要趕下場,唔方坐得耐啦,啍!”男侍應帶咗我哋入餐廳坐低,擺低張餐單,水都唔斟就走開。我揀咗【燒美國安格斯肉眼扒】medium rare $208,加【是日餐湯】和【西柚冰紅茶】$30。家姐揀咗【美國自然穀飼豬扒】$208。外甥女就揀咗【車厘番茄醬蟹肉手製扭紋粉】$148。上菜速度真快,快過佢同系嘅快餐店,好似唔使煮咁,七分鐘之內,竟然將所有東西上齊,莫非驚我哋個半鐘之內交唔到檯? 【西柚冰紅茶】啖而無味,好彩有兩舊西柚食下,無咁齋。【是日餐湯】飲極都飲唔出係南瓜還是甘筍忌廉湯,淨係肯定裡面有粒芝士。【燒美國安格斯肉眼扒】 大塊,肥糕,熟過龍。個汁有意大利黑

侍應帶咗我哋入餐廳坐低,擺低張餐單,水都唔斟就走開。

【西柚冰紅茶】啖而無味,好彩有兩舊西柚食下,無咁齋。

西柚冰紅茶

是日餐湯

【燒美國安格斯肉眼扒】 大塊,肥糕,熟過龍。個汁有意大利黑醋,不過跟邊豆的味道唔夾,失望。

燒美國安格斯肉眼扒
燒美國安格斯肉眼扒

【美國自然穀飼豬扒】肉厚,但比較 "鞋"。反而伴碟的南瓜蓉和芝士仲好味。
美國自然穀飼豬扒
美國自然穀飼豬扒

【車厘番茄醬蟹肉手製扭紋粉】嫌細份咗啲。雖然,我外甥女仲細,但係無諗過碟粉是兒童餐份量。

車厘番茄醬蟹肉手製扭紋粉

以上的東西我在奧海城都食過,好過這間好多。既然是同一大集團管理,點解食物和服務水準會差咁遠? 我哋由坐低計起45分鐘就埋單,我應承外甥女下次帶去奧海城再食過,因為奧海城嗰間除左西式,仲有中式、東南亞式食物揀,招呼都會好啲。
Type of Meal
Dinner