2020-09-26 1417 views
8月中去深水埗辦事,突然想食芝麻糕。雖然去年底係坤記買咗一嚿食,芝麻5香,仲有點酸味。。。。但我真係好想食,又諗5到深水埗仲有邊度有芝麻糕賣,於是又死氣氣去返坤記買,俾多次機會它。今次我買咗芝麻糕、紅豆糕、馬蹄糕,全部係按重量收錢,每件大約$13-15。芝麻糕:水準返來啦~芝麻夠香,一層層,軟綿綿,口感5錯紅豆糕:也不錯,紅豆夠腍,糕也不太甜,味道配合幾好馬蹄糕:我覺得繼芝麻糕後,最好食。可能清甜關係,我 like~今次覺得水準回來了,也慶幸自己俾多次機會來滿足五臟六腑~只是價錢稍貴,不能經常吃。過多一星期,我又去深水埗,我又做吃貨今次我試另一間糕點,是“鴻發涼茶舖“。我見網上有人介紹大件又好味,而且係。。。。便宜。店舖好迷你,無得坐,只有企住食和外賣。當天有人企係度飲涼茶,也有人買糕點,而且仲買好咗至少10件,我都擔心會不會賣晒。好彩到我既時候仲有貨,我買咗芝麻糕、紅豆糕、綠豆糕。每件不超過$10,而且真係好大件,比坤記大50-100%,所以3件都好鬼重。由於只有2款我係食過坤記,所以有得做比較:芝麻糕:鴻發既芝麻5夠香,糕本身5係一層層,比較粉和實,我 like 坤記多d紅豆糕:鴻

芝麻糕:水準返來啦~芝麻夠香,一層層,軟綿綿,口感5錯

紅豆糕:也不錯,紅豆夠腍,糕也不太甜,味道配合幾好

過多一星期,我又去深水埗,我又做吃貨

由於只有2款我係食過坤記,所以有得做比較:

紅豆糕:鴻發既紅豆比較硬,感覺上糕底也相對硬實咗d,我 like 坤記多d

綠豆糕:呢個坤記無,鴻發既綠豆糕比紅豆糕好,因為綠豆有起沙感,也有綠豆沙既臭草味,真係似吃緊糕狀既綠豆沙

若果下次我再食,我會去坤記
2020-08-15
TakeAway