2022-10-20
今日要去筲箕灣做事,做完嘢都只係十一點幾,但係一場嚟到筲箕灣總唔會唔食一餐就走,就係咁,就行咗去東大街行吓睇吓有乜好食啦⋯⋯麵食一向都係我最愛,不過由東大街街頭行到去街尾都有幾間麵店,都唔係我心水,即使當中有三間都幾出名嘅老牌麵店,三間都試過都係名大於實,在心灰意冷諗住要離開筲箕灣時,突然間眼前一亮🤩令我眼前一亮的不是一間食店⋯⋯而係行到去電車總站,即將待開的一架叮叮車(電車)。它令我找到目標了,我嘅目標就係坐幾個站去西灣河,沁沁麵。坐叮叮車好快就去到西灣河文娛中心,落車行兩步就到,去到都係十二點,現場有位就即刻入坐,一坐低店員就推介我沁沁飯,話宜家剛剛開始發售,係最好味最推介。但係我嚟係想食麵喎⋯⋯食飯咪打亂晒我嘅計劃。我回答等我諗吓先。沁沁飯即係臘味雞焗油飯,我又真係好耐都無食過臘味,加上近日已經涼涼地,又真係幾吸引,好啦!既然推介就試吓啦!飯一上就已經聞到個飯好香,香得嚟又好陌生,呢個飯並唔係我曾經食過嘅普通臘味飯嘅味道,望落去個飯好靚,臘腸、鴨潤腸、臘鴨、滑雞都各兩件,飯粒一粒一粒好挺身,飯上面仲有一片飯焦,還有生葱點綴,賣相好好👍🏻真的很想知道食落口會有乜嘢味道。先來食一件滑
先來食一件滑雞,因為睇個樣都覺得係好嫩滑,放入口真的如眼睇一樣咁滑,並且很有味道⋯⋯很難形容,唯一要彈的時候雞肉有骨碎,食的時候要小心。臘腸:不算油也不算肥膩,不硬也算是淋,而且不太咸反而有淡淡玫瑰露的甜味,很好食👍🏻鴨潤腸一向都很少食,這種食品一向都不有好感,但試一下又真係幾好食,口感都係淋,沒有一般鴨潤腸的苦味,相反幾甘香,味道有啲似鵝肝醬的味道,使我以後對鴨潤腸這種食物改觀了。臘鴨都係淋,真係從來未試過,味道咸得嚟都可以接受,又係好味。飯焦係脆,很好食,諗起上嚟都好耐冇食過飯焦。最好味都非個飯莫屬,飯不油膩而呈黃啡色,而且一粒一粒飯都內藏水份,一口飯有複雜嘅味道,咸咸地又好好味,好難形容,連我一向都不好飯都覺得好味。
另外,麵店係走飲管食店,生意之外亦支持環保,係有良心嘅小店。
總結食評,這一個飯係從來未試過,味道好好有驚喜,而且仲要$46蚊無加一,一定會回頭再食👍🏻