2023-01-20
千両🍣今餐同朋友慶祝生日,朋友指明要食日本嘢,佢公司附近比較坐得舒服嘅日本嘢就係千兩~相信大家對於千両都唔陌生,我一向對呢間壽司店嘅印象都幾好,果然今次都係冇令我失望嘅💓👍🏻千両嚴選壽司拼盤🍣(18件)$452呢盆壽司包括有馬糞海膽軍艦、大吞拿魚腩壽司、馬糞海膽吞拿魚腩迷你丼、火炙赤蝦壽司、火炙左口魚邊壽司等等,成個拼盤都係我鍾意食嘅壽司款式!其中特別推介呢度嘅馬糞海膽軍艦,入口真係特別先甜,完全唔會有苦澀味。另外大吞拿魚腩都做到入口即溶!呢兩款壽司我都有即場再encore!🤤🤤特上彩虹卷 🌈 $88呢一個卷物將牛油果配上唔同嘅魚生整成卷物,配上沙律菜,係一個好新鮮嘅配搭,入口俾人一種refreshing嘅感覺!好適合想keep fit嘅女士!🥰鹽燒海蝦 🦐 $38鹽燒海蝦足足有成隻手咁大隻,蝦肉爽口彈牙,非常新鮮!只可以話一分錢一分貨!免治雞肉串燒🍡$28串燒雞肉配日本大蔥,加上惹味燒汁,過多下串燒嘅口癮!味醂魚乾🐡$58呢個係我一直以來嘅必嗌菜式!好啱做食飯嘅前菜、又或者係食到咁上下,又想同朋友傾耐啲,叫返個一路食一路傾!因為彤彤行嘅朋友都好鍾意食呢一個味醂魚乾,所以我哋嗌咗三碟,
千両嚴選壽司拼盤🍣(18件)$452
特上彩虹卷 🌈 $88
好適合想keep fit嘅女士!🥰
鹽燒海蝦 🦐 $38
免治雞肉串燒🍡$28
串燒雞肉配日本大蔥,加上惹味燒汁,過多下串燒嘅口癮!
味醂魚乾🐡$58
呢個係我一直以來嘅必嗌菜式!好啱做食飯嘅前菜、又或者係食到咁上下,又想同朋友傾耐啲,叫返個一路食一路傾!因為彤彤行嘅朋友都好鍾意食呢一個味醂魚乾,所以我哋嗌咗三碟,一人一碟唔使爭😜🥰
冰見烏冬 🍜$48
烏冬質地好特別,比其他烏冬幼身一啲,比較爽口彈牙,幾得意!可以配埋天婦羅一齊食!個天婦羅係即叫即炸,唔會厚粉,食得出蝦同埋其他蔬果嘅原味,唔錯!
同場加映Italian Tomato藍莓蛋糕!🫐🎂個人認為藍莓芝士切餅更加好食😝😝
總括嚟講,今日呢餐三個人食,計埋切餅費,買單大約係$1300左右,以咁樣嘅食物質素,加埋餐廳環境,我覺得都算可以接受啦~