2024-09-11
小編最近去咗中環嘅呢間魚蝦蟹😍 其實都冇乜概念 究竟裏面係食啲乜嘢?但係見到門口大大個字寫住冇味精😍小編即刻覺得 正 係佢啦! 就食佢!平時出街食飯好多餐廳都係有好多味精 唔知大家覺唔覺得食完啲粉面或者飯之後成日都好似好想搵水飲😂因為食太多味精係會令人覺得口渴但係小編喺呢間餐廳食完嘢之後完全唔覺得有呢種感覺🩷🩷小編今次係食咗佢哋嘅二人套餐 因為感覺上二人套餐都有幾多嘢食 咩都可以試下🤣小食方面可以揀兩款 我哋就揀咗 🐷蒸魚肉燒賣配自家製蝦油及時蔬 平時好少何去一間餐廳食正餐 然後會食幾粒燒賣先 但係見到佢係配自己嘅蝦油 小編就覺得好似幾特別喎🤣平時燒賣就食得多 但真係冇試過點蝦油佢哋嘅蝦油係佢哋自己整出嚟而唔係現成買返嚟 蝦味亦都係香氣四溢🦐 平時食燒賣淨係點豉油辣油真係有啲悶 估唔到可以點蝦油 可能加返少少辣嘅話就更加惹味😏😏燒賣口感唔錯🐷 小編最鍾意食啲魚肉燒賣係勁有咬口嘅 佢哋嘅燒賣就做到啦除此之外 仲配有時蔬.另一款小食我哋就揀咗🐷蒜泥青瓜拼雲耳開頭以為係普通一個小菜 但係估唔到佢嘅蒜味都幾突出🧄正好岩曬小編嘅胃口🤣 青瓜好爽口 咬落去索索聲🤣 雲耳嘅份量好多😍小編幾欣賞佢哋呢
但係小編喺呢間餐廳食完嘢之後完全唔覺得有呢種感覺🩷🩷
平時燒賣就食得多 但真係冇試過點蝦油
除此之外 仲配有時蔬
另一款小食我哋就揀咗🐷蒜泥青瓜拼雲耳
小編幾欣賞佢哋呢個調味😍
然之後主菜方面 小編就揀咗🐷香茅鹽焗烏頭魚 平時就係烏頭魚 當日就係盧魚
一睇就知道唔簡單😍小編好鍾意食魚 所以真係啱晒🥹
由於魚皮已經比鹽痴住左 所以店員就同我哋講個魚皮可以唔使要😂 但係裏面有好多魚肉 魚肉好嫩滑 唔會諧霎霎🤣 重點係配咗一個汁 個汁酸酸地 令到成條魚嘅鮮味更加突出😆 條魚裏面仲包住咗檸檬同埋香茅 難怪食嘅時候就聞到咁香嘅呢啲香料味✊🏻🍋
跟住嘅就係🐷鮮龍蝦湯泡菜鍋😆
小編真係比呢一個鍋物surprise到😍😍成個湯係可以攞嚟飲 飲完都唔會覺得好鹹或者好口渴🐷因為裏面冇任何嘅味精 全部都係真材實料😭 蝦味非常之香🩷🩷 完完全全係將啲精華必晒出黎🤣🤣🤣
裏面超級多材料 包括海蝦、魚片、墨魚餅、豬頸肉、肥牛、金菇、什菜 入面全部配料都幾多下 所以真係非常豐富
小編非常推薦 大家去食佢哋嘅🐷墨魚餅 口感好有嚼勁 而且好香魚味 唔似平時嗰啲冇味嘅魚餅魚蛋🥹
因為餐廳主要係用魚、蝦、蟹呢幾款海鮮作主題 但係都照顧到有啲客人未必會食佢哋其中一樣 所以仲有豬頸肉同埋牛肉呢啲配料 照顧晒唔同人嘅需要🥹
🐷大蝦粉絲
好癲 除咗二人套餐本身有嘅嘢之外 餐廳仲準備咗呢一個大蝦粉絲比一啲叫咗二人套餐嘅客🩷😭😭😭 首先隻蝦真係好大隻😂大家入到嚟就可以預咗自己不停食魚 不停食蝦🤣🤣
個粉絲朔晒蝦嘅香味同埋成個汁 感覺有少少似食緊蒜蓉蒸扇貝上面嘅粉絲😭😭🩷🩷 小編最愛✊🏻
然之後小編就揀咗🐷蝦籽蝦油撈麵 同埋 🐷香蔥蒜油撈麵
當然啦 其實小編係食唔晒嘅 因為食完個鍋 已經飽到傻咗 但係都食咗啲撈麵 然後剩低嘅就打包攞咗返屋企第二日兜返熱佢嚟食😍
先講吓🐷蝦籽蝦油撈麵 仍然係佢哋自己整嘅蝦油 平時食蔥油撈麵就食得多 但係佢哋有蝦油真係幾特別 個面唔需要好特別嘅配料 唔使加任何餸都好好食🐷 上海麵煮到都幾有咬口同埋少少彈牙
蝦油嘅香味係充分咁樣滲透喺每一條麵條上🥹
🐷香蔥蒜油撈麵
呢個香蔥蒜油撈麵都好唔錯 除咗蔥味幾香之外 佢哋嘅蒜味都幾突出🧄 麵條一樣都係咁出色😆 而且第二日再兜熱佢嚟食都仲係勁香😆
平時好多市面上嘅餐廳都係有落好多嘅味精 甚至係好繁複嘅調味料落去啲嘢食度 咁樣反而掩蓋咗食物本身該有嘅鮮味😟
所以小編好欣賞呢間餐廳堅持冇味精嘅做法🩷食得健康又放心😍
魚蝦蟹
📍 中環歌賦街45號地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #中環 #中環好去處 #中環美食