2015-01-21
來到PRET A MANGER,我一定會揀Healthy Skipjack Tuna Salad($50),因為佢只得201個卡路里,而且低脂,同埋有吞拿魚同枝豆,可以有足夠蛋白質。因為天氣凍凍地,今次就買多個湯,PRET每一個星期都有一款指定湯,另外每日再有另外兩款,有素有肉,即使係素食者都可以揀到。是日我揀左Pret Chicken Soup($35),因為佢冇CREAM冇BUTTER,又係低卡低脂之選。雖然佢每一款湯都低過200個卡路里,但有啲加左CREAM,脂肪含量其實都好多,低卡唔代表飲左唔會肥。Healthy Skipjack Tuna Salad正正常常,PRET嘅菜就每一次都一定好新鮮,絕對唔會發黃。青瓜同埋車厘茄冇咩特別,洋蔥辣辣地幾好食,豆嘅份量就時多時少。吞拿魚份量適中,加埋檸檬汁好食。我一向食沙律都唔會點沙律醬,因為沙律醬係所有脂肪嘅所在地呀!要健康就不如食得清淡少少,而且新鮮嘅菜即使唔點沙律醬都好好食,好FRESH!PRET嘅菜就有呢個品質保證。本來我對佢個湯都冇咩期望,但覺得幾貴囉,細細杯要成$35。打開飲左啖,真係熱辣辣架!天寒地凍飲返杯真係好舒服好舒服!