琴晚飲太爆,三四支白酒,返公司前點都要食少少野暖暖胃。早起搭到火車,摼返百七蚊的士錢,嘆返個靚靚早餐奬勵自己先。朝朝即即朝朝即食麵,除左即食麵仲有咩食呢,好悶呀 ﹗好趕好趕時間,剩下十分鐘食早餐,即係八分鐘要食完埋單,兩分鐘行返公司。行入茶餐廳即聽見廚房跟老闆鬼殺咁嘈,廚房發晒火狂插老闆,老闆不甘示弱劍來劍往,其實一早已經見怪不怪。我其實係想食餐腿蛋即食麵,竟然阿嬸回應話唔識寫又唔知幾錢,離晒譜喎 ﹗您不可以去問老闆或同事嗎?強迫我食套餐,您真係搞笑得很 ﹗趕時間返工是鬼但。想食皮蛋瘦肉粥加炒麵,誰知已經取消多時,餐牌又唔去刪除,失望。本想食牛扒架,不過英發無供應。經常幫襯英發只因為較坐得舒服,不是因為特別好食,質素大眾化唔難食。環境衛生十分可怕,筷子黐笠笠、餐具有汅漬、調味架鋪满塵。大多數食客會將餐腿蛋倒落麵度一齊食,方便慳位又可以保暖。但依位食客特別古怪倒轉方向,淨麵走湯倒落隻碟度撈餐腿蛋,真係風趣,估您唔到。眼鏡格仔阿叔坐過黎搭檯,仲要成對腳伸過黎飛象過河,依度您屋企呀?您對腳 40 吋長呀?踢到我扮無事發生,火都黎。原本可以好好地慢慢嘆個靚早餐,再被英發搞到我趕頭趕命。高速食完

原本可以好好地慢慢嘆個靚早餐,再被英發搞到我趕頭趕命。高速食完立即埋單,返到公司發現老闆娘找人民幣比我 ﹗心情火火地,真係要爆炸 ﹗

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉即食麵,勁多沙嗲汁油浮面喎 ﹗凍冰冰的沙嗲牛肉黏成一塊,跟滾湯玩遊戲翻騰幾回,暖暖地舒服多了。超級鬆,腍劈劈軟綿綿,完全沒有應有的質地,無牙都食得到,容易消化真細心。沙嗲汁甜味強烈既濃且濁,撈撈湯汁稀釋一下較可口。

火腿絲齋鮑魚絲腸仔太陽蛋即食麵,火腿絲及齋鮑魚絲被冷漠地掉在即食麵上,凌亂不堪。麵條明顯預早煮定,倒個熱湯鋪上食材就出貨。溫度微暖不香不甜,麵質粉腍黏黏,沒有明火煮食的味道與同靈魂,最討厭。淡淡滑滑腿絲夾著甜甜韌韌齋鮑絲,讓粉腍麵條捲上湧到舌尖,感受到室溫火腿及齋鮑,平凡唔難食。

太陽蛋雞扒即食麵, 雞扒時大塊時細塊,依塊唔大唔細。滾燙燙香噴噴,使我神魂癲倒 ﹗醃味得宜美味濃郁,煎得皮香肉嫩,半脆半黏的雞皮份外出眾,肉汁噴滿嘴仔,回味無窮,拍手欣賞,無可挑剔好好味。

太陽蛋雞扒即食麵,煎雞扒陣味怪怪的,散發微量酸咪咪味道,醃肉多時瀰漫著強烈不新鮮氣味, 質地死實,乾乾鞋鞋。太陽蛋靚靚深橙黃色非常吸引,蛋白滑嘟嘟沒有金黃焦香,跟黏黏蛋黃齊齊啪入嘴仔,爆開濃郁甘甜味道濕濕潤潤無得頂呀 ﹗

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉福字伊麵,轉福麵都要加 $2 蚊?經常食出前一丁都想轉換其他,福麵都係我的最愛,撈滑蛋食好味到大叫呀 ﹗師傅甚少處理福麵嗎?烹調功夫認真馬虎未到架,麵質過腍發脹,不爽不滑,香甜味道完全流失,淡到要緊啊 ﹗另外落水過多,湯底水汪汪淡而無味,心痛。

腸仔太陽蛋沙嗲牛肉出前一丁,轉眼麵底火速送到,比腸蛋還要快,非常實在好很肯定晨早煮定,有單倒個湯就可以立即出貨。粉腍的麵質,微溶發脹黏黏不爽滑,很早前已魂歸天國,味道死實陰沉,那有鮮味可言。

煎蛋豬扒福字伊麵,我本身要太陽蛋,就算唔係太陽都要荷包蛋,師傅梗係整穿左個蛋黃,所以將錯就錯變炒蛋啦。五香豬扒,有骨特別甜美,豬味濃濃。醃味重手略咸,不過不失。表面煎得金黃香口,咬落質地軟棉多汁,有質素有水準。

火腿太陽蛋雞扒出前一丁,微暖滑滑火腿咸香清爽,如果煎一煎就更香口,味道更濃縮啦。火腿原汁原味沒有煎過煮過,室溫直接鋪在熱湯上變得微暖,咸香彈滑正常不過。

腸仔太陽蛋豬膶出前一丁,豬膶烚到剛剛熟沒過火,保持爽彈鮮嫩,不乾不鞋,還有一絲粉紅色格外甜美。跟湯底一齊烚,非常有豬膶甜味更加鮮甜,好好飲呢 ﹗結實腸仔油油的散發微微怪味,大啖一咬極濃咸味放射,吃不消啊 ﹗

五香肉丁雞扒出前一丁,五香肉丁超貴的嗎?只給幾粒肥騰騰肉丁,幾乎無肉食。救命呀 ﹗油就淋多多,肉就得三四粒。最後要駛出殺手鐧,辣油召喚﹗加篤辣椒渣增強食慾,希望醒腦開胃。辣椒油味道微弱,不香不辣,沒什麼味道 ﹗就算外購桂林辣椒油都更好。

腸仔太陽蛋豬膶出前一丁,最少有 700 卡路里,好鬼肥呀﹗我非常十分肯定出前一丁有沖水攤腍變軟,有單時只需滾兩滾就可以出貨,慳水慳力慳時間,質地怪怪,麵粉及味道已經流失,黏黏韌韌粉粉,毫不爽滑,暗淡無光。豬膶烚到過晒火,從未如此鞋口過,不爽彈鮮嫩,質地乾鞋硬粗糙。跟湯底一齊烚,非常有豬膶甜味更加鮮甜,好好飲呢 ﹗

餐肉雞扒出前一丁,餐肉罕有地點上,好怕乾硬油淋淋麻,好采依塊肥美甘香,肉汁輕流,鬆軟可口。火腿煎蛋雞扒出前一丁,突然想食煎蛋,不過十分失望呢 ﹗晨早煎定凍冰冰,仲要幾乎全熟,以後都係淨食太陽蛋喇。

雞中翼豬扒出前一丁,雞扒食到厭,轉一轉吧。滷水雞中翼唔知放左幾多日,乾硬鞋三合一,充滿不新鮮味道,難食咸而濁。太陽蛋雞扒出前一丁,點解碗麵會起晒泡既? 雞扒極咸散發濃烈酸味,乾硬不新鮮。太陽蛋黐住蛋殼喎,我已有足夠鈣質,師傅無需客氣,請留起自用吧。
凍齋啡走甜
雞扒出前一丁
雞扒出前一丁
沙嗲牛肉出前一丁
2012-10-04
$30 (Breakfast)
  • 五香豬扒
  • 香煎雞扒