2018-03-06
在旺角區,最不怕的是肚餓,因為絕對唔會餓親的,不過要搵好食的,就要下點苦功,旺角多食店餐廳,但同時有好多伏食的。呢間泰廚,位置方便之餘,味道亦係穩陣之選,附近想食泰菜,我都會選擇呢間。今日食左呢幾樣:魔鬼咖哩香茅豬扒飯有咖哩香而不嗆喉,夠滑又唔會太油。加上香茅豬扒(平時大多供應咖哩飯的,都只係配一塊煎/炸豬扒)但呢間都會再處理成為一塊香茅豬扒,此之為細心用心,每一個細節都考慮在內,唔會因為成本而偷減步驟。香茅冰 青檸冰 因為和朋友共點了兩個餐,所以會有兩杯飲品,而我自己要的是香茅冰,朋友是青檸冰。由於青檸冰是朋友的,我沒有試。但我頗喜歡香茅冰的,每次到曼谷布吉,都必須要靠一杯香茅冰令自己火速融入環境,一杯很“泰國”的飲品。泰式炒金邊粉 食泰國菜,又點少的一碟Pad thai 呢?色香味俱全,仲附有花生碎粒,好地道。馬拉盞炒椰菜苗 椰菜苗,其實唔係咁多間泰國菜有供應的,我每次去曼谷,都會在 Big C / Siam Paragon的gourmet market買幾大袋返來自用,想不到這家都有供應,那麼這菜是必點的啦。泰式蝦餅拼炸魚餅食到呢度其實已經好飽了,幸好這個份量+好味道,仍然是可以
今日食左呢幾樣:
魔鬼咖哩香茅豬扒飯
有咖哩香而不嗆喉,夠滑又唔會太油。
香茅冰 青檸冰
泰式炒金邊粉
食泰國菜,又點少的一碟Pad thai 呢?
色香味俱全,仲附有花生碎粒,好地道。
馬拉盞炒椰菜苗
椰菜苗,其實唔係咁多間泰國菜有供應的,
泰式蝦餅拼炸魚餅
食到呢度其實已經好飽了,幸好這個份量+好味道,仍然是可以食晒的。