2013-04-04
平價食材在繁華的香港經已買少見少, 以往的記憶存在, 但想用雙腳找回昔日感覺, 就非常非常難.今次是特意找油渣面足跡.終於到站, 原來營業時間- 晚上7時起看看手錶, 18:50; 看看店內已坐了9成客人, 我也嘗試捐入還未完全上升的大鐵閘. 果然大家都急不及待. 最近多了班在負責拉客的地產, 真識貨!踏正7點, 大家都侍應, 侍應)) 熟客叫慣叫熟, 咩大油渣小油渣, 我都唔執輸, 點了一堆. 大油渣面應該是男士一人份. 如女士可以叫小油渣試試.油渣面是用粗面條, 比烏冬還要大條. 湯底是一般的清湯味.面裡沒有什麼食材, 只有零碎的冬菇, 菜甫同蔥花粒. 但也是作為點綴及突顯油渣面的最佳拍檔! 其實油渣是什麼? 細個聽阿媽講係一d脂肪用大火炸到乾身, 食落一d都唔肥(因為已經炸出油).口感不錯, 沒有油膩.配埋凍可樂, 冇得輸! 炸雞翼似煎雞翼多, 叫了4隻.雞翼醃味唔夠, 可能先剛剛開門未夠味..不過size適中, 伴面食都接受. 灼腐乳通菜通菜非常新鮮, 雖知道灼菜用了十級多油, 不過出來效果沒有油, 沒有水, 而且青綠色食慾大增腐乳通菜贏晒!好滿足而又好懷舊的一餐, 我會再過
今次是特意找油渣面足跡. 終於到站, 原來營業時間- 晚上7時起看看手錶, 18:50; 看看店內已坐了9成客人, 我也嘗試捐入還未完全上升的大鐵閘. 果然大家都急不及待. 最近多了班在負責拉客的地產, 真識貨!
應該是男士一人份. 如女士可以叫小油渣試試.
油渣面是用粗面條, 比烏冬還要大條. 湯底是一般的清湯味.
口感不錯, 沒有油膩.
配埋凍可樂, 冇得輸! 炸雞翼
似煎雞翼多, 叫了4隻.
雞翼醃味唔夠, 可能先剛剛開門未夠味..
不過size適中, 伴面食都接受. 灼腐乳通菜
腐乳通菜贏晒!
好滿足而又好懷舊的一餐, 我會再過來!