2019-04-08
是夜同事聚會,揀咗呢一間中菜廳,聽聞水準唔錯,大家都好期待。晚飯時段分兩節,六點同八點。六點鐘我哋放工過去一定八點還唔切枱,所以就訂左八點。我哋準時八點鐘到,已經有枱準備好喺度,即刻可以入坐。一行四人,叫咗一個湯,一個前菜,半隻烤鴨,火方,同埋最尾甜品。叫左鈔鍋鹹肉冰豆腐湯,個湯不過不失,其實係因為知道個湯入邊有啲菜,所以先至叫咗呢個湯,當食下菜啦。四小拼係有四款冷盤組成,價格合理。最好食係雞絲粉皮,好濃郁嘅花生醬味,讚主菜係半隻北京烤烤鴨,唔包卷餅咁先試一塊鴨,滿滿都係係鴨油香。皮下面既油脂唔係好厚,所以食多幾片都唔會膩。肉仍然keep到好多汁。配料方面,除咗有青瓜之外,重有蜜瓜同京蔥俾你一齊包。蜜汁燒火方火腿切得好薄,個汁甜度岩岩好,除左夾火腿係個包入面,再用個包點埋落啲汁度食,唔好浪費呀嘛最後食左個高力豆沙當甜品,不錯,作為呢餐晚餐收尾岩岩好。
最後食左個高力豆沙當甜品,不錯,作為呢餐晚餐收尾岩岩好。