2016-12-30 1022 views
難得西貢搵到咪錶位,半身冇諗住食野,但既然係咁,就落車覓食!穿過横街窄巷,終於到呢間好細,但門口貼滿晒訪問嘅餐廳。從來都唔多信呢啲訪問嘅我,今日又真係好想食海南雞飯,OK就試吓!南瓜湯見到一絲絲南瓜肉嘅湯!清甜滋潤又足料,熱辣辣暖到入心去骨海南雞髀飯 ($59)雞肉肥瘦均勻,冇乜肥膏,又砌得整齊,非常嫩滑而且有雞味,唔係嗰啲雪到乜味都冇晒嗰啲雞;亮麗嘅油飯粒粒分明唔會過鹹過膩或過濕,軟硬適中,有超濃嘅油香,最特別嘅係有葱及乾葱,食食吓仲有一粒八角,比起平時食開嗰啲油飯,呢個明顯有心思及香口得多!雖然環境麻麻,而且都幾迫吓,但真係好好味,食完之後有好溫暖嘅感覺!雞未必係全港最好,但個飯就肯定係我最鍾意食嘅!2017之前竟然食到咁好味嘅海南雞飯,真係太滿足了!

南瓜湯
見到一絲絲南瓜肉嘅湯!清甜滋潤又足料,熱辣辣暖到入心
南瓜湯
去骨海南雞髀飯 ($59)
2016-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$59 (Lunch)
  • 去骨海南雞髀飯