2020-03-27 143 views
沾麵,我的理解,是將麵條沾以較濃的湯汁來食用,每條麵條都掛上湯汁,入口的滋味很滿足。香港吃到的沾麵有很多,小弟暫時吃過最好的是彩和周月,今日介紹的是周月。我吃過中環店,唔知原來有午市套餐,只係$68,包罐汽水可能係近來市況不佳才提出的。周月沾麵,最基本的,魚介湯,加200G的麵,麵量可自由選擇,最少100G,最多300G第一,摸下個湯碗,熱的周月的魚介湯特點是酸加魚的鮮味混合,加上蔥和半肥瘦的肉,這個湯汁令人胃口大開麵條係周月自己打的,中環店一入門的右邊可見師傅打麵,但銅鑼灣店就睇唔到麵條軟硬適中,掛上酸酸的魚湯十分搭配半肥瘦的肉是畫龍點睛,原來豬肉跟魚湯可以咁相配食完麵餘下的濃湯不會浪費,千祈唔好就咁飲,好酸好重味的,要叫侍應幫你加湯一口一口的喝,老實說,我覺得中環店的魚湯較好,銅鑼灣店的湯有一點點的怪味,但說不出是甚麼咁樣先$68,我相信好多人都負擔到,希望大家都可以試下

我吃過中環店,唔知原來有午市套餐,只係$68,包罐汽水

第一,摸下個湯碗,熱的

麵條軟硬適中,掛上酸酸的魚湯十分搭配

半肥瘦的肉是畫龍點睛,原來豬肉跟魚湯可以咁相配

咁樣先$68,我相信好多人都負擔到,希望大家都可以試下

2020-03-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
  • 周月沾麵