2015-06-11
講到五月,每年香港都有法國五月既活動,而法國餐廳都會搞一d French Gourmet 既 Dinner Menu. 所以,我就拉左屋企人一齊去食法國餐,偶然食一餐好d (籍口XDDD)第一個就係冷盤,menu冇既~ 名就唔記得,所以幫佢起名做魚仔鮮茄杯我平時就唔鐘意食蕃茄,不過係d高檔地方食淨野感覺上冇乜禮貌,所以就食埋佢…不過,點知,意外地入口,魚仔係有d咸味,配上蕃茄清甜微酸既味道,仲有配上佢地特制既香料同醬汁,好好食!第二個都係前菜,個名叫 L’ALIGOT,即係芝士焗薯蓉侍應幫我揭開個蓋既時候,一陣芝士既香味就噴鼻而來,因為剛剛出爐,d芝士不斷有泡泡pop出黎,d薯蓉又滑又香,超讚!第三個就係 LE FOIE GRAS ET LE PRUNEAUX D”AGEN,都係頭盤,煎鵝肝配梅乾鵝肝超滑超濃香!唔同街外個心係Jam黎,依個入面個質感較爽,除左有鵝肝,其實仲有一口鵝肝mousse,都幾好食。至於梅乾,我個人黎講就麻麻,因為我唔太好果乾,不過佢既酸可以令到個鵝肝無咁「漏」。主菜終於到啦!叫BOEUF DE L”AUBRAC< SAUCISSE DE TOULOUS
第一個就係冷盤,menu冇既~ 名就唔記得,所以幫佢起名做
魚仔鮮茄杯 我平時就唔鐘意食蕃茄,不過係d高檔地方食淨野感覺上冇乜禮貌,所以就食埋佢…不過,點知,意外地入口,魚仔係有d咸味,配上蕃茄清甜微酸既味道,仲有配上佢地特制既香料同醬汁,好好食!
第二個都係前菜,個名叫 L’ALIGOT,即係芝士焗薯蓉 侍應幫我揭開個蓋既時候,一陣芝士既香味就噴鼻而來,因為剛剛出爐,d芝士不斷有泡泡pop出黎,d薯蓉又滑又香,超讚!
第三個就係 LE FOIE GRAS ET LE PRUNEAUX D”AGEN,都係頭盤,煎鵝肝配梅乾 鵝肝超滑超濃香!唔同街外個心係Jam黎,依個入面個質感較爽,除左有鵝肝,其實仲有一口鵝肝mousse,都幾好食。至於梅乾,我個人黎講就麻麻,因為我唔太好果乾,不過佢既酸可以令到個鵝肝無咁「漏」。
主菜終於到啦!叫BOEUF DE L”AUBRAC< SAUCISSE DE TOULOUSE ET PIPERADE,牛扒配腸仔茄紅青椒 冇之前三道咁有驚喜,不過都好食。幾like底層個蕃茄燴紅青椒,同腸仔牛扒夾。我叫左Medium rare牛扒,不過感覺上叫rare會更好食。腸,普通好食。
食完主菜,就要清一清個口,ROQUEFORT, OSSAU IRRATY ET CONFITURE DE CERISE NOIRES DU SUD OUEST ,芝士配法式藍梅醬 芝士係巴馬cheese同blue cheese。之前食過其他餐廳既blue cheese時,味道有d kang,不過依個反而接受到,依個除左係cheese brand既唔同之外,亦都要有賴個藍苺醬
隔黎係脆簿包,有少少硬,不過可以接受!
最尾就係個dessert啦!PASTIS GASCON,蘋果批加雪糕 幾鐘意個批,聽 侍應講個批入面有葡提子乾時有d驚,不過都還好,加上入面有我最愛既松子,所以配上vanilla雪糕真係幾好食,不過雪糕上面個巴黎鐵搭就有d無謂XDDDD
成個set dinner都好鐘意,個餐廳唔會話好大,而且唔會同高級餐廳咁好嚴肅,氣氛幾熱鬧溫馨。
Other Info. :
要預先book定台