2010-10-12 12 views
因為女朋友生日,去濕地公園玩了一天,事前上or查探附近有咩餐廳食晚餐,發現這小小餐廳。這餐廳真是小得很,一轉只有18個客人。幸好及時訂位,否則無得入座。之前係飲食男女好似介紹過本店,見到法國佬真係係到做大廚!!訂座的時候問一問店員有何推介,佢話有青口入左貨,好多人訂座時都會order一份,所以都order左一份試試。其他到時再點。係天水圍坐輕鐡到大棠路站,落車向大棠路方向走到最後(大約10-15分鐘)就會見到小小店。見到佈置都幾貼題,有幅白朗峰既畫係牆上。店員都好熱心係我地睇緊menu既時候過嚟介紹一下各種食物,十分細心。menu上既所有主菜都可以加$70轉做set ,包任何一種湯,甜品和指定飲料。香橙鴨胸($198)(today special)很醒胃,個souce 係有橙味,一片片既鴨胸上有一片片橙肉,橙肉同鴨胸一齊放入口,先食到甜味,配出味道平凡的鴨胸。烤羊架($168)羊架要俾個good佢,好好味,完全不覺得羶,覺得那是羊肉味。廚師推介四成熟,不過我地怕死,都係要七成,食落有少部份會硬d,大部份都比較軟。磨菇湯哈,又係要俾個good 佢,因為未飲過咁香濃既磨菇湯,放上枱已經有一

香橙鴨胸($198)(today special)

烤羊架($168)

磨菇湯

哈,又係要俾個good 佢,因為未飲過咁香濃既磨菇湯,放上枱已經有一陣陣蘑菇香氣,湯是杰一點的,有大量蘑菇碎在湯內。

芝士蘿蔔湯

好奇怪...................完全是普通白湯,如果店主睇到本文可唔可以話我知係咪俾錯野我?

白酒煮青口($148)

青口雖然細隻左d, 不過有很多隻,食極都有。source 有陣陣白酒香。

白朗峰

侍應先旨聲明,這個甜品的主角是雲尼拿汁,蛋白泡是配角,很有趣~入口即溶的蛋白球,加上雪尼拿汁,兩件本來平凡的食物走在一起,變得有趣味了。

西梅焗蛋

女朋友極喜愛這個甜品,店主見到的話,可否告訴我點樣做到得好味??梳乎里底有西梅乾,外表平凡,食落有驚喜。

咖啡

有一層厚厚的creama在表面,沖得不錯。

最後我同女朋友都捧住個肚,飽飽咁離開。
2010-10-01
$390 (Dinner)
Celebration
Birthday