2024-02-19
今次嚟到北角食法國大餐,餐廳自成一角,有大落地玻璃可以望到街景,都幾有情調,張枱都好闊落,可以慢慢傾計慢慢食我哋就嗌咗佢哋個set dinner,前菜選了忌廉蘑菇湯和法式生牛肉他他,忌廉蘑菇湯係會在你面前將蘑菇湯倒入蘑菇和麵包粒裏面,個湯好滑好香好重蘑菇味,一路飲蘑菇湯還有小粒粒蘑菇有咬口,生牛肉他他真係成嚿生牛肉上面加隻鵪鶉蛋,撈埋佢之後夾住多士一齊食好軟滑和香脆,好有口感,另外仲有跟法式餐包配自家製蛋黃醬,自家製蛋黃醬好出色香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁鱸魚煎得好香脆和軟熟,入面還有肉汁,配薯蓉好creamy,野菜炒得香,蜆肉大大隻,整體配合得好好,唔會好肥膩慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉西班牙豬鞍係用黑毛豬,慢煮豬鞍肉質好軟熟,外面煎得好香,薯菜同鱸魚一樣淨係多了洋蔥,洋蔥煮到淋曬好香甜
香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉